Sosyal bilgiler öğretmenlerinin hukuk okuryazarlığı düzeyleri ve hukuk okuryazarlığına yönelik görüşleri
Social studies teachers' legal literacy levels and their views on legal literacy
- Tez No: 754435
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KEREM ÇOLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler, Hukuk Okuryazarlığı, Sosyal Bilgiler Öğretmenleri, Social Studies, Legal Literacy, Social Studies Teachers
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trabzon Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Sosyal bilgiler dersinin temel amacı iyi insan, iyi vatandaş özelliklerine sahip bireyler yetiştirmektir. Bu amaç doğrultusunda sosyal bilgiler dersinin konusunu oluşturan ve vatandaşlık eğitiminin bir parçası olan hukuk konularının iyi anlaşılması ve öğretilmesi gerekmektedir. Bu nedenle geleceğin etkin vatandaşlarını yetiştirecek olan öğretmenlerin hukuk konusunda donanımlı olması önem arz etmektedir. Bu çalışma, sosyal bilgiler öğretmenlerinin, hukuk okuryazarlığı düzeylerinin ve sosyal bilgiler ile seçmeli hukuk ve adalet dersi kapsamında hukuk okuryazarlığı becerisine yönelik görüşlerinin ne olduğunu belirlemeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın evrenini, Trabzon ili sınırları içerisinde görev yapmakta olan toplamda 399 sosyal bilgiler öğretmeni, örneklemini ise 2021-2022 eğitim öğretim yılında merkez ve ilçe okullarında görev yapmakta olan 160 sosyal bilgiler öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırma karma yöntem ile gerçekleştirildiğinden nicel ve nitel araştırma yaklaşımları bir arada kullanılmıştır. Araştırmanın nicel boyutunda veri toplama aracı olarak hukuk okuryazarlığı ölçeği kullanılmıştır. Nitel boyutunda ise sosyal bilgiler öğretmenlerinin sosyal bilgiler ile seçmeli hukuk ve adalet dersleri kapsamında hukuk konularının öğretimi, hukuk okuryazarlığı becerisinin yeri ve hukuk okuryazarlığı becerisinin kazandırılmasına yönelik görüşlerini derinlemesine incelemek amacıyla, nitel veri toplama araçlarından biri olan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Nicel verilerin analizinde SPSS.21 analiz programından yararlanılmıştır. Hukuk okuryazarlığı ölçeğinin verileri betimsel ve çıkarımsal analiz yöntemlerine tabi tutulmuştur. Bireysel ve yüz yüze görüşmeler sonucu elde edilen nitel veriler ise içerik analizi kullanılarak çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen verilerden yola çıkarak öğretmenlerin hukuk okuryazarlığı düzeylerinin yüksek olduğu sonucuna varılmıştır. Öğretmenlerin hukuk okuryazarlığı ölçeğinden almış oldukları puanlar çeşitli bağımsız değişkenlere göre incelendiğinde ise medeni durum, hukuka ilgi durumu ve hukuki konuları takip etme değişkenlerine göre anlamlı sonuç elde edilmiştir. Öğretmenlerin hukuk okuryazarlığı becerisine yönelik görüşlerinde ise bu becerinin ders materyallerinde yeterince yer almadığı, hukuk konularını aktarırken ve hukuk okuryazarlığı becerisini kazandırmaya çalışırken zorlandıkları sonucu elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Social Studies Teachers' Legal Literacy Levels and Their Views on Legal Literacy The main aim of the social studies course is to raise individuals with the characteristics of good people and good citizens. For this purpose, the subjects of law, which constitute the subjects of the social studies course and are part of citizenship education, should be well understood and taught. For this reason, it is important that teachers, who will raise the effective citizens of the future, are well-equipped in law. This study aims to determine social studies teachers' legal literacy levels and their views on legal literacy skills within the scope of social studies and elective law and justice courses. The population of the study consists of 399 social studies teachers working within the borders of Trabzon province, and the sample consists of 160 social studies teachers working in central and district schools in the 2021-2022 academic year. Since the research was conducted with a mixed method, quantitative and qualitative research approaches were used together. In the quantitative dimension of the study, the legal literacy scale was used as a data collection tool. In the qualitative dimension, a semi-structured interview form, which is one of the qualitative data collection tools, was used to examine the views of social studies teachers on the teaching of legal subjects within the scope of social studies and elective law and justice courses; the place of legal literacy skills; and the acquisition of legal literacy skills. SPSS.21 analysis program was used to analyze the quantitative data. The data from the legal literacy scale were analyzed using descriptive and inferential methods. Qualitative data obtained through individual and face-to-face interviews were analyzed using content analysis. Based on the data obtained as a result of the research, it was concluded that teachers have high levels of legal literacy. When the scores obtained by the teachers from the legal literacy scale were analyzed according to various independent variables, significant results were obtained according to the variables of marital status, interest in law, and following legal issues. In the opinions of the teachers on legal literacy skills, it was concluded that this skill was not sufficiently included in the course materials, and that they had difficulties in conveying legal subjects and trying to gain legal literacy skills.