The impact of academic goal motives on language learning strategies
Akademik hedef güdülerinin dil kullanma stratejilerine etkisi
  1. Tez No: 754438
  2. Yazar: NURBANU EBRU KUZGUN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SENEM ZAİMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: hedefler, akademik hedef güdüleri, dil öğrenme stratejileri, goals, academic goal motives, language learning strategies
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Hedefler, bireylere odak ve yön vererek onların daha iyi bir performans sergilemelerine yol açar. Bu nedenle EFL bağlamında öğrencilerin akademik hedeflerini ve hedef güdülerini vurgulamak önemlidir. Bu karma çalışmanın temel amacı, EFL öğrencilerinin akademik hedef güdülerini belirlemek ve bu güdüleri demografik değişkenler (cinsiyet ve çalıştıkları üniversite türü) açısından incelemektir. Bu çalışma aynı zamanda EFL öğrencilerinin akademik hedef güdülerinin dil öğrenme stratejilerini kullanımlarına etkisini araştırmaktadır. Veriler Kişisel Bilgi Formu, Oxford (1990) Dil Öğrenimine Yönelik Strateji Envanteri, Akademik Amaç Güdüleri Ölçeği (Pasban & Narafsan, 1990) ve yarı yapılandırılmış görüşme yoluyla toplanmıştır. Çalışmaya Bitlis, Denizli, İstanbul ve Samsun'daki hazırlık okullarında öğrenim gören toplam 253 (155 kadın, 98 erkek) öğrenci katılmıştır. Çalışmanın nicel kısmında veriler Bağımsız Örneklem t-testi, MANOVA, Pearson Korelasyonu ve Regresyon kullanılarak analiz edilmiştir. Nicel verileri analiz etmek için ise içerik analizi kullanılmıştır. Nicel sonuçlar, EFL öğrencilerinin akademik hedef güdülerinin ustalık, gelecekteki başarı, görev bilinci ve aile odaklı olduğunu göstermiştir. Nitel sonuçlar bu bulguları desteklemiş ve öz sunumun da EFL öğrencileri için önemli bir amaç güdüsü olduğunu ortaya koymuştur. Buna ek olarak, MANOVA sonuçları, cinsiyete dayalı akademik hedef güdülerinin bazı alt alanları arasında önemli farklılıklar olduğunu göstermiştir. Erkeklerin akran odaklı ve başarılıymış gibi görünme güdüsü akademik hedef güdüleri kadınlardan anlamlı derecede yüksekken, gelecekteki başarı ve görev bilinci güdüleri kadınlardan anlamlı derecede düşüktür. Elde edilen bulgulara göre, akademik amaç güdüleri ile öğrencilerin okudukları üniversite türü arasında bir ilişki bulunmamaktadır. Son olarak, EFL öğrencilerinin akademik hedef güdülerinin sık ve çeşitli dil öğrenme stratejilerini kullanımları üzerinde etkili olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Goals drive individuals to perform better by providing them with focus and direction. For this reason, it is essential to emphasize learners' academic goals and their goal sources in the EFL context. The primary aim of this mixed study is to determine EFL students' academic goal motives and examine them in terms of the demographic variables, gender, and the university type they study. This study also investigates the impact of EFL learners' academic goal motives on their use of language learning strategies. The data were collected through Personal Information Form, Oxford's (1990) Strategy Inventory for Language Learning, Academic Goal Motives Scale (Pasban & Narafsan, 2020) and a semi-structured interview. A total of 253 (155 females, 98 males) students studying at preparatory schools in Bitlis, Denizli, İstanbul, and Samsun participated in the study. In the quantitative section, the data were analyzed using the Independent Sample t-test, MANOVA, Pearson Correlation, and Regression. In order to analyze the qualitative data, content analysis was used. The quantitative results showed that academic goal motives of EFL learners are mastery, future achievement, self-made duty, and family-oriented. The qualitative results supported these findings and revealed that self-presentation is also an important goal motive for EFL learners. In addition to this, MANOVA results showed that there are significant differences between some subdomains of academic goal motives based on gender. While peer-oriented and fake goodness academic goal motives of males are significantly higher than females, males' future achievement and self-made duty motives are significantly lower than females. According to the findings, there is no relationship between academic goal motives and the university type students study. Finally, it was concluded that EFL learners' academic goal motives have an impact on their frequent and diverse use of language learning strategies.