The effect of authentic audiovisual materials on listening skills development and listening anxiety of efl students
Otantik görsel-işitsel materyallerin İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen ögrencilerin öğrencilerinin dinleme becerileri gelişimine ve dinleme kaygılarına etkisi
- Tez No: 754538
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yabancı dil öğrenimi, otantik materyaller, Yabancı dilde dinleme becerileri, Yabancı dilde dinleme kaygısı, Foreign language learning, Authentic materials, Foreign language listening skills, Foreign language listening anxiety
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngilizce Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu araştırma, otantik görsel-işitsel materyallerin 7. sınıftaki İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerinin dinleme becerilerinin gelişimi ve dinleme kaygı düzeyleri üzerindeki etkisini araştırmayı amaçlamıştır. Bu araştırma Türkiye'de özel bir K12 okulundaki öğrencilerle gerçekleştirilmiştir. Bu araştırmanın araştırma sorularını yanıtlamak için ön test, son test, yarı deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmanın katılımcıları, İngilizce B1 düzeyindeki 7. sınıftaki 88 öğrenciden oluşmakta ve her grupta 44 katılımcıdan oluşan deney ve kontrol olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Nicel verilerin toplanmasında Yabancı Dil Dinleme Kaygısı Ölçeği ve İngilizce Ön Hazırlık Testi kullanılmıştır. Araştırmanın bulguları, otantik görsel-işitsel materyallerin kullanıldığı deney grubundaki öğrenciler ile otantik olmayan materyallerin kullanıldığı kontrol grubundaki öğrenciler arasında deney grubu lehine anlamlı bir farklılık olduğunu göstermiştir. Başka bir deyişle, otantik görsel-işitsel materyaller, dinleme becerilerinin geliştirilmesinde etkin bir role sahiptir. Ayrıca, bulgular otantik görsel-işitsel materyaller kullanan deney grubu ile otantik olmayan materyaller kullanan kontrol grubu arasında katılımcıların dinleme kaygısı düzeylerinde anlamlı bir fark olmadığını ortaya koydu. Bu çalışma, dinleme becerilerini geliştirmek için otantik görsel-işitsel materyallerin uygulanmasına ilişkin içgörüler sağlar.
Özet (Çeviri)
The present study aimed to investigate the effect of authentic audiovisual materials on listening skills development and listening anxiety level of EFL students in grade 7. This research was conducted with students in a private K12 school in Turkey. Pretest posttest quasi-experimental design was employed to answer the research questions of the study. Participants of the study consisted of 88 students in grade 7 who were at level B1 of English proficiency and were divided into two groups of experimental and control consisting of 44 participants in each group. Foreign Language Listening Anxiety Scale and Preliminary English Test were employed to collect quantitative data. The findings of the study showed a significant difference between the students in the experimental group using authentic audiovisual materials and the students in the control group using non-authentic materials in favor of the experimental group. In other words, authentic audiovisual materials have an effective role in developing listening skills. Furthermore, the findings revealed no significant difference in participants' listening anxiety levels between the experimental group that used authentic audiovisual materials and the control group that used non-authentic materials. This study provides insights into the application of authentic audiovisual materials for promoting listening skills.