Geometry optimization of small copper clusters: Monte Carlo simulation study
Küçük bakır topraklarının geometri optimizasyonu; Monte Carlo simülasyonu çalışması
- Tez No: 75796
 - Danışmanlar: PROF. DR. ŞAKİR ERKOÇ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Topak, Monte Carlo simülâsyonu, Ampirik potansiyel enerji fonksiyonu, icosahadral”yapı. İV, Cluster, Monte Carlo Simulation, Empirical many body potential energy function, icosehadral structure. Ill
 - Yıl: 1998
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZ KÜÇÜK BAKIR TOPAKLARININ GEOMETRİ OPTİMİZASYONU: MONTE CARLO SİMÜLÂSYONU ÇALIŞMASI SHALTAF, Riad Mohammed Yüksek Lisans, Fizik Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Şakir Erkoç Ekim 1998, 57 sayfa Bu çalışmada küçük bakır topaklarının yapılan ve enerjileri sabit sıcaklıkta (T=300K) Monte Carlo simülâsyonu metodu ile incelenmiştir. Simülâsyon çalışmalarında iki ayrı yöntem uygulanmıştır. Bunlardan birisi topağın tamamen rastgele bir yapıdan başlayarak optimizasyonu yapılmıştır. Diğer bir yöntem ise optimize edilmiş topağa rastgele bir atom ilâve ederek elde edilecek geometrinin yapılmasıdır. Hesaplamalarda atomlar arasindaki etkileşme Erkoç tarafından geliştirilen iki parçacık etkileşmesini tanımlayan ampirik potansiyel enerji fonksiyonu kullanılmıştır. Sonuç olarak, küçük bakır topaklarında“icosahadral”yapının baskın olduğu ve ayrıca atom başına düşen ortalama etkileşme enerjisinin topak büyüklüğü arttıkça bir asimtotik değere kadar azaldığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GEOMETRY OPTIMIZATION OF SMALL COPPER CLUSTERS: MONTE CARLO COMPUTER SIMULATION STUDY SHALT AF, Riad Mohammad M.Sc. Department of Physics Supervisor: Prof. Dr. Şakir Erkoç October 1998, 57 pages We have investigated the structural stability and energetics for small copper clusters, Cun(n=3,...., 55) by using Monte Carlo simulation technique at room temperature (T=300 K). In the simulation we have adopted two approaches, one of them was optimizing the cluster from a random configuration as a starting point, and the other was optimizing the cluster by adding one atom randomly to an optimized geometry. The empirical potential energy function proposed by Erkoç has been used, which contains two body atomic interactions. In the results we have found that the icosehadral structure was dominant, and it has been found also that the average interaction energy per atom decreases as the cluster size increases until reaching asymptotic value.