Bazı hofmann-diam tipi konak-konuk bileşiklerinin infrared spektroskopisi ile incelenmesi
  1. Tez No: 76123
  2. Yazar: GÜRSEL YUMURTACI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERGÜN KASAP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İçerikli bileşik, Hofmann-tipi konak-konuk bileşik, 10- diaminodekan, benzen, naftalin
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
BAZI HOFMANN-DIAMIN-TİPİ KONAK-KONUK BİLEŞİKLERİNİN İNFRARED SPEKTROSKOPİSİ İLE İNCELENMESİ ( Yüksek Lisans Tezi ) Gürsel YUMURTACI GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Şubat 1998 ÖZET Bu çalışmada, Hofmann-diam-tipi M(l,10-diaminodekan)Ni(CN)4.nG (M=Mn, Cd, Co, Ni, Cu veya Zn, n=2, G=benzen; M=Cd, Co, Ni veya Cu, n=l, G=naftalin) konak-konuk bileşikleri ilk kez elde edildi. Bu bileşikler infrared spektroskopi tekniği ile incelendi. Spektrum bilgilerinden bileşiklerin kristal yapılarının diğer Hofmann- diam-tipi konak-konuk bileşiklerinin kristal yapıları ile benzer olduğu önerildi. Bileşiklerin yapısı M metaline doğrudan bağlı 1,10-diaminodekan molekülleri ile iki boyutlu [M-Ni(CN)4]oo polimerik tabakalarından oluşmaktadır. Konuk molekül naftalin olduğunda, konak-konuk yapı içindeki dört boşluğun ikisi konuk moleküller (G) tarafından işgal edilir, diğer ikisi ligant moleküller tarafından işgal edilir. Konak- konuk bileşiklerinin birkaç titreşim modu frekans olarak kayar. Metale bağlı olan bu kayma aromatik konuk molekülün iç modları ile M-N titreşimleri arasındaki mekanik. çiftlenim etkisi olarak açıklandı. Bilim Kodu : 404.03.01 404.01.01
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF SOME HOFMANN-DIAM-TYPE CLATHRATES BY USING INFRARED SPECTROSCOPY ( Ms. Sc. Thesis ) Gürsel YUMURTACI GAZI UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY February 1998 ABSTRACT In this study, Hofmann-diam-type M(l,10-diaminodecane)Ni(CN)4.nG (M=Mn, Cd, Co, Ni, Cu or Zn, n=2, G=benzene; M=Cd, Co, Ni or Cu, n=l, G=naphthalene) clathrates were prepared for the first time. These compounds were studied by using infrared spectroscopic tecnique. The spectral features suggest that the crystal structure of the compounds are similar in structure to the other Hofmann-diam-type clathrates. Their structure consist of corrugated two dimensional polimeric layers of [M- Ni(CN)4]oo with the 1,10-diaminodecane ligand molecules bound directly to the M metal. Two of the four cavity units in the clathrate for the guest naphthalene molecule are occupied by the naphthalene molecules while other two cavities are occupied by the ligand molecules.. Several vibration modes of the compounds have shifts in frequency. These shifts are metal dependent and explained by the coupling of the internal modes of aromatic guest molecule with the M-N vibration. Science Code : 404.03.01 404.01.01 Kew Words : inclusion compounds, Hofmann-type clathrates, 1,10-diaminodecane, benzene, naphthalene. Page Number : 67 Adviser : Ass. Prof. Dr. Ergün Kasap