Fen Bilimleri dersi öğretim programının 3-8. sınıf kademeleri ders kazanımlarının 21. yüzyıl becerileri açısından incelenmesi
Examination of course outcomes of grade 3-8 th grades of the Science Teaching program in terms of 21st century skills
- Tez No: 763456
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA AĞGÜL YALÇIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fen Bilimleri Dersi Öğretim Programı, 21. Yüzyıl Becerileri, Fen Öğretimi, Science Curriculum, 21st Century Skills, Science Teaching
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu çalışmada 2018 Fen Bilimleri Dersi Öğretim Programı (FBDÖP) 'nın 3-8. Sınıf düzeylerinde toplam 302 ders kazanımı 21. Yüzyıl becerileri açısından incelenmiştir. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizi kullanılmıştır. Verilerin analizinde kullanılan temalar, P21 platformu tarafından adlandırılan 21. Yüzyıl becerileridir. Elde edilen veriler temel ve alt beceri alanlarına göre analiz edilmiştir. Araştırmada sınıf düzeyleri, konu içeriği öğrenme alanları ve sınıf düzeyi ayrımı yapılmaksızın tüm kazanımların 21. Yüzyıl becerileri açısından incelemesi yapılmış ve aralarında istatistiksel fark olup olamadığına bakılmıştır. En fazla rastlanan beceriler eleştirel düşünme ve problem çözme ve bilgi okuryazarlığı becerileri olmuştur. Temel beceri alanları arasında Yaşam ve Kariyer becerilerinin tüm alt beceri alanlarının geri planda kaldığı görülmüştür. Kazanımların beceri alanlarına dağılımı için yapılan istatistiksel hesaplamalar sonucunda beceri alanlarının kazanımlara dağılımında anlamlı düzeyde farklılık olduğu görülmüştür. Alt beceri alanları ayrımı yapılmadan sınıf düzeylerine göre kazanımlarda ise 21. yy becerilerinin dağılımında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde fark belirlenmiştir. Öğretim programına genel olarak bakıldığında tüm konu alanları için farklı sınıf düzeylerinde hiç temsil edilmeyen veya çok düşük düzeyde temsil edilen beceriler için istatistiksel hesaplamalar yapılamamıştır. Bunlardan iletişim becerisine 3. Sınıf düzeyinde 2 kazanımdan başka rastlanmaması, medya okuryazarlığı becerisine 4, liderlik ve sorumluluk becerisine ise 12 kazanımdan başka yerde rastlanmaması, becerileri kazandırmayı hedefleyen kazanım sayılarının yeterli olmadığını gösteren bulgulardan olmuştur. 21. Yüzyılı yaşadığımız ve 21 yılını geride bıraktığımız bu dönemde diğer ülkelerdeki gelişmelerin üst düzeyde olmasının dikkate alınıp 21. yüzyıl becerilerine göre Fen Bilimleri Dersi Öğretim Programının revize edilmesi, eğitim ortamlarının bu açıdan düzenlenmesi önerilebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, the 3-8th grades of the 2018 Science Curriculum (FBDÖP) A total of 302 lesson outcomes at grade levels were examined in terms of 21st century skills. Document analysis, one of the qualitative research methods, was used in the research. The themes used in the analysis of data are 21st Century skills named by the P21 platform. The data obtained were analyzed according to basic and sub-skill areas. In the research, all achievements were examined in terms of 21st century skills, regardless of grade levels, subject content learning areas and grade level, and it was examined whether there was a statistical difference between them. The most common skills were critical thinking and problem solving and information literacy skills. It was observed that among the basic skill areas, all sub-skill areas of Life and Career skills remained in the background. As a result of the statistical calculations made for the distribution of acquisitions to skill areas, it was seen that there was a significant difference in the distribution of skill areas to acquisitions. A statistically significant difference was determined in the distribution of 21st century skills in terms of achievements according to grade levels, without making any distinction between sub-skill areas. When we look at the curriculum in general, statistical calculations could not be made for the skills that are not or very low represented at different grade levels for all subject areas. Among these, communication skill was not encountered other than 2 acquisitions at the 3rd grade level, media literacy skill was not encountered other than 4, and leadership and responsibility skills were found elsewhere, among the findings showing that the number of acquisitions aimed at gaining skills was not sufficient. Considering the high level of developments in other countries in this period when we live in the 21st century and leave the 21st behind, it can be recommended to revise the Science Curriculum according to the skills of the 21st century and to organize the educational environments in this respect.