The roles and contributions of the parliamentarian model and the judicial model of sais in the national budget process: Comparison of the financial and non-financial effects of the national audit office and the turkish court of accounts on the budget
Ofis tipi ve kurul tipi yüksek denetim kurumlarının ulusal bütçe sürecindeki rolü ve katkıları: Ulusal denetim ofisi ve Türk sayıştayının bütçe üzerindeki mali ve mali olmayan etkilerinin karşılaştırılması
- Tez No: 764298
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERVE KARACAER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yüksek Denetim, Sayıştay, Ofis Tipi, Kurul Tipi, Kamu Değeri, Supreme Audit, National Audit Office, Court of Account, Office Type, Board Type, Public Value
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Yüksek Denetim Kurumları demokratik ülkelerde kurumsal yapının ayrılmaz bir parçası olarak kabul edilmekte ve çoğu ülke anayasasında yer almaktadır. Yüksek denetim sisteminin tarihi gelişimine bakıldığında, Yüksek Denetim Kurumlarının görev ve yapıları ülkelerin siyasi sistemlerine, kültürüne, hukuki geleneğine ve bölgesel ilişkilerine göre farklı gelişmiş olduğu görülmektedir. Ülkelerdeki hukuki anlayış çerçevesinde şekillenen Yüksek Denetim Kurumları; Ofis Tipi ve Kurul Tipi olmak üzere iki tip olarak örgütlenmiştir Günümüzde Yüksek Denetim Kurumları, kamu kaynaklarının hukuka uygun ve ne ölçüde verimli, etkin ve tutumlu kullanılıp kullanılmadığını tespit etmekte, denetim sonuçlarını yasamaya raporlayarak ve kamuoyuna duyurarak demokrasi gereklerinin yerine getirilmesinde vazgeçilmez bir aktör olarak yer almaktadırlar. Ancak, Yüksek Denetim Kurumları tarafından gerçekleştirilen denetim işlevinin kamu yönetimine katkısı oldukça soyut kalmaktadır. Bu konuda gerçekleştirilen bilimsel çalışmalar ile dış denetimin katma değerinin ölçülebileceği farklı kriterler belirlenmiştir. Bu kriterler arasında; bütçeye finansal anlamda katkı, parlamento ile ilişkiler ve medya kullanımı sayılabilir. Çalışmamızda ofis tipi olarak örgütlenen İngiltere Ulusal Denetim Ofisi(NAO) ve kurul tipi olarak örgütlenen Türk Sayıştayı'nın ulusal bütçe süreçlerindeki rolleri değerlendirilip ekonomi ve bütçe üzerindeki mali ve mali olmayan etkileri, yukarıda sayılan kriterler bağlamında karşılaştırmalı olarak analiz edilmektedir.
Özet (Çeviri)
Supreme Audit Institutions are considered an integral part of the institutional structure in democratic countries and are included in the constitutions of most countries. When we look at the historical development of the Supreme Audit system, it is seen that the duties and structures of Supreme Audit Institutions have differently developed according to the political systems, culture, legal tradition and regional relations of the countries. Supreme Audit Institutions shaped within the framework of legal understanding in countries; It is organized in two types as Office Type and Board Type. Nowadays, Supreme Audit Institutions determine whether public resources are used in accordance with the law and to what extent, efficiently and economically, and they take place as an indispensable actor in fulfilling the requirements of democracy by reporting the audit results to the legislature and announcing them to the public. However, the contribution of the audit function performed by Supreme Audit Institutions to public administration remains rather intangible. With the scientific studies carried out on this subject, different criteria have been determined by which the added value of external audit can be measured. Among these criteria; financial contributions to the budget, relations with the parliament and use of media can be shown. In our study, the roles of the National Audit Office (NAO), which is organized as an office type, and the Turkish Court of Accounts, which is organized as a board type, are evaluated in the national budget processes and their financial and non-financial effects on the economy and budget are analyzed comparatively in the context of the above-mentioned criteria.