Sosyal Güvenlik Kurumu'nun yapısı ve kayıt dışı istihdam
Structure of the Social Security Agency and informal employment
- Tez No: 768387
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZİFE ÖZGE BEŞER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Sosyal Hizmet, Economics, Social Work
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Güvenlik Kurumu, Kayıt Dışı İstihdam, İstihdam Teşvikleri, Sosyal Sigortalar Kurumu, BAĞ-KUR, Social Security Institution, Informal Employment, Employment Incentives, BAĞ-KUR
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Teorisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Kayıt dışı ekonomi, yasal çerçevede oluşturulan kurallara uyulmadan yapılan ekonomik faaliyetler manasına gelmektedir. Kayıt dışı ekonominin önde gelen unsuru kayıt dışı istihdamdır. Ülkelerin ekonomik yapısına göre değişkenlik gösteren kayıt dışı istihdam daha çok; vergi yükü, nüfus artışı, işsizlik gibi ekonomik ve idarenin uyguladığı politikalar sebebiyle yaşam alanı bulmaktadır. İş verenlerin aylık pirim hizmetlerini eksik bildirmesi ya da hiç bildirmemesi yollarıyla oluşan bu kayıt dışı istihdamı engellemek için ülkemizde mücadele veren Sosyal Güvenlik Kurumudur. Kayıt dışı istihdam sorununun önüne geçmek için yasal ve idari önlemler alınmakta, kayıtlı istihdama teşvikler yapılmakta, özellikle 4447, 4857, 5084, 5510 ve 5921 sayılı kanunlarla Sosyal Güvenlik Kurumu'nun aktif ve pasif sigortalılara sağladığı kısa ve uzun vadeli sigorta kollarıyla bunu sağlamaya çalışmaktadır. Çalışmada Dünya'da ve Türkiye'de sosyal güvenliğin hangi aşamalarla başladığı ve günümüze kadar geçen süreçte nasıl revize edildiği ortaya konulmuştur. Kayıt dışı istihdamın özellikle 2006'dan sonraki durumu, sebepleri ve sonuçları ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Informal economy means economic activities carried out without complying with the rules established in the legal framework. The leading element of the informal economy is informal employment. Informal employment, which varies according to the economic structure of the countries, is mostly; It finds living space due to economic and administration policies such as tax burden, population growth, unemployment. It is the Social Security Institution that struggles in our country to prevent this unregistered employment, which is caused by employers not reporting their monthly bonus services incompletely or not reporting them at all. In order to prevent the problem of unregistered employment, legal and administrative measures are taken, incentives are made for registered employment, and it tries to achieve this with the short and long-term insurance branches provided by the Social Security Institution to the active and passive insured, especially with the laws numbered 4447, 4857, 5084, 5510 and 5921. In the study, it has been revealed with which stages social security started in the world and in Turkey and how it was revised in the process until today. The situation causes and consequences of unregistered employment, especially after 2006, are discussed.