Transforming inter- and transcultural constructs of in-service language teachers through participatory action research in Türkiye
Türkiye'de katılımcı eylem araştırması yoluyla hizmet içi dil öğretmenlerinin kültürlerarası ve transkültürel algılarının dönüştürülmesi
  1. Tez No: 768430
  2. Yazar: SEDA GÜLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN BEDİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: kültürlerarası, transkültürel iletişim, dönüşümsel öğrenme kuramı, İngilizce dili eğitimi, eleştirel kültürel farkındalık, Intercultural / transcultural communication, transformative learning theory, English language teaching, critical cultural awareness
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 223
Özet
Bu tez, İngilizce öğretimi ve öğreniminin kültürel boyutunun önemini vurgulamaktadır. Kültürlerarası/kültürlerarası paradigmaların daha derinden anlaşılmasını sağlamayı ve katılımcı öğretmenlerin bilişsel, duyuşsal ve sosyal alanlardaki yetkinlik gelişim sürecini desteklemeyi amaçlar. Kapsam, geniş bir dünya görüşünü sürdürmek, etkili ve uygun çok kültürlü etkileşimleri sağlamak ve kültürel olarak dinamik olan bu gerçekliğe uyum sağlama yollarını belirlemek için katılımcıların dönüşümsel öğrenme deneyimlerini analiz etmek ve katılımcı eylem araştırması toplantıları sırasında algısal değişikliklerini bulmaktır. Sosyokültürel teori (Vygotsky, 1978) ve dönüşümsel öğrenme teorisi (Mezirow, 2000) bu çalışmanın teorik çerçevesini oluşturmaktadır. 291 İngilizce öğretmenine anket uygulanmış ve öğretmenlerin dil öğretiminde kültürlerarası/kültürlerötesi bir dünya görüşüne sahip olma konusundaki ihtiyaçları tespit edildikten sonra, çalışmanın beş katılımcısıyla görüşülerek katılımcı eylem araştırması tasarımına ilişkin bir çerçeve oluşturulmuştur. Sonuçlar, tartışma oturumlarının kayıtlarından, yansıtıcı raporlardan, KWHLAQ çizelgelerinden, sınıf gözlemlerinden, görüşmelerden ve araştırmacı günlüğünden elde edilmiştir. Bulgular, dönüşümsel bir yaklaşımın kültürlerarası ve transkültürel gelişim sürecini geliştirdiğini ve katılımcı öğretmenlerin algılarını dönüştürdüğünü ortaya koymaktadır. Her ne kadar birbirlerinden farklılık gösterse de katılımcı öğretmenlerin tamamı ilerleme kaydetmiştir, bu da süreçte kendini yapılandırmanın etkisini göstermektedir. Bulgulara dayalı olarak grubun motivasyonu, tartışmaları ve yansımaları öğretmenlerin algılarını değiştirmiş, bireysel ve mesleki gelişim sürecine katkı sağlamıştır. Kültürlerarası ve transkültürel yetkinlik gelişimine yönelik yansıtma, öz yansıtma ve eleştirel kültürel farkındalığı destekleyen bütüncül bir yaklaşım, katılımcı öğretmenlerin dünya görüşlerini genişletir ve dil öğretimi bağlamında farklılıkları kucaklayan, eşit ve demokratik eğitimi destekler.
Özet (Çeviri)
This dissertation highlights the significance of the cultural dimension of English language teaching and learning. It aims to provide a deeper understanding of the intercultural/transcultural paradigms and support the competency development process of the participant teachers from cognitive, affective and social domains. The scope is to analyse the transformative learning experiences of the participants and figure out their perceptual changes during the participatory action research sessions to maintain a broad worldview, ensure effective and appropriate multicultural interactions, and determine their paths for adapting to this culturally dynamic reality. Sociocultural theory (Vygotsky, 1978) and transformative learning theory (Mezirow, 2000) constitute the theoretical framework of this study. A questionnaire was conducted on 291 English language teachers. After teachers' needs to maintain an intercultural/transcultural worldview were detected, five study participants were interviewed, and a framework was formed regarding the participatory action research design. The results were obtained from the datasets of recordings of the discussion sessions, reflective reports, KWHLAQ charts, classroom observations, interviews and the researcher's journal. The findings reveal that a transformative approach enhanced the intercultural and transcultural development process and transformed the perceptions of the participant teachers. All the participant teachers progressed and based on the findings, the group's motivation, discussions and reflections transformed the teachers' perceptions and contributed to the individual and professional development process. A holistic approach to intercultural and transcultural competency development, supporting reflection, self-reflection, and critical cultural awareness, extends the participant teachers' worldviews and keeps embracing differences and equal and democratic education in the ELT context.