Kamu görevinden emeklilerin girişimcilik deneyimlerinin İzmir ili örneğinde analizi
Analysis of entrepreneurship experiences of retirees from public service in the sample of Izmir
  1. Tez No: 771734
  2. Yazar: ERHAN GÖKSU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM ÇAKIR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Emeklilik, Yaşlanma, Girişimcilik, Deneyim, Kamu Görevi, Retirement, Aging, Entrepreneurship, Experience, Civil Service
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Yaşlanan nüfus, içinde bulunduğumuz yüzyılın öne çıkan önemli demografik olaylarının başında bulunmaktadır. Tıp alanındaki gelişmeler ile birlikte yaşadığımız yüzyılda insan ömrü uzamasına rağmen, doğum oranları azalmakta ve bunun sonucu olarak genel nüfusa oranla yaşlı nüfusun oranı giderek artmaktadır. Yaşlı nüfus oranının artması, özellikle sağlık alanı başta olmak üzere, sosyal güvenlik alanını, çalışma hayatını, eğitim ve çevre konularından sosyo-kültürel yapı ile aile yaşamını kısacası toplumun farklı kesimlerinin tamamını olumlu ya da olumsuz yönde etkilemektedir. Emeklilik dönemi de çoğunlukla yaşlanma dönemi içerisinde bulunan bir süreçtir. Bu çalışmada, öncelikle kamu görevlileri, girişimcilik ve emekliliğin tanımı, unsurları ve boyutları kavramsal olarak açıklanmıştır. Kamu görevinden emekli olan kişilerin emeklilik kararını etkileyen faktörler, emekli olmaya karar verme süreçleri, emeklilik döneminin özellikleri ile emeklilik dönemi uyum sorunları incelenmiştir. Araştırmanın temelini 5510 Sayılı Kanun'un 4C kapsamında bulunan kamu görevlilerinin emeklilerinin girişimcilik davranışları İzmir ili özelinde mercek altına alınmıştır. Öncelikle bu kişilerden emeklilik döneminde kendine ait bir işyeri açan ve sonrasında başarısız olarak işyerini kapatmak ya da devretmek zorunda kalanların girişimcilik deneyimleri nitel araştırma yöntemlerinden biri olan fenomenoloji deseninde toplanmıştır. Yüz yüze görüşme ve görüşülen konuların görüşme formuna kaydedilmesi ile toplanan verilerin analizinde içerik analizi tekniklerinden tipolojik analiz tekniği kullanılarak açıklanmıştır. Çalışmamızın son bölümünde, İzmir ili özelinde, uyguladığımız emeklilik anketi verilerinin SPSS Programı ile analiz edilmesi ve ulaşılan sonuçların yorumlanması ile ortaya çıkan görüş ve önerilere yer verilmiştir. Çalışmamızda kamu görevinden emekli olan kişilerin girişimciliğinin başarı ve başarısızlık nedenlerinin açığa çıkarılması ile kamu görevinden emekli olduktan sonra kendi işini kuran kişilerin karşılaştıkları güçlüklerin neler olduğu tespit edilmeye çalışılmıştır. Yapılan araştırmanın sonucunda elde edilen bulgulardan yola çıkarak ülkemizde özellikle girişimcilik potansiyeli taşıyan kamu emeklileri ve diğer statülerdeki emeklilere ışık tutmak ve yol göstermek amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aging population is one of the most prominent demographic events of the current century. Despite the prolongation of human lifespan in the century we live in with the developments in the field of medicine, birth rates are decreasing and as a result, the proportion of the elderly population is gradually increasing compared to the general population. The increase in the proportion of the elderly population affects the social security field, especially in the field of health, working life, socio-cultural structure and family life in education and environmental issues, in short, all different segments of the society positively or negatively. The retirement period is also a process that is mostly found in the aging period. In this study, first of all, the definition, elements and dimensions of public officials, entreprenuership and retirement are conceptually explained. The processes of retiring from public service, the factors affecting their retirement decision, the characteristics of the retirement period and the retirement adjustment problems are analyzed. The enterprenurial behavior of public retirees, whose basis of the research is within the scope of Law No. 5510, 4C, has been examined specifically in İzmir. First of all, the entrepreneurship experiences of these people who opened their own workplace during their retirement period and then had to close or transfer their workplaces unsuccessfully were collected in the phenomenology pattern, which is one of the qualitative research methods. In the analysis of data collected by face to face interviews and recording the topics discussed in the interview form, the content analysis techniques are explained using the typological analysis technique. In the last part of our study, the opinions and suggestions that emerged from the analysis of the pension survey data we applied in the province of Izmir with the Statistical Package for the Social Sciences-SPSS and the interpretation of the results obtained were included. In our study, by revealing the success and failure reasons of the entrepreneurship of retired people from public service, the difficulties faced by those who set up their own business after retiring from public service were tried to be determined. Based on the findings obtained as a result of the research, it is aimed to enlighten and guide especially public retirees with entrepreneurials potential and retirees with other status in our country.