الصِّوت وأثره في توليد الدِلالة في شْعَر أْرَطَأةُبن سَه َّيُة المِّري
Ertâh B. Suheyye El-Mürrî'nin şiirindeki seslerin delâlet üzerine etkisi
- Tez No: 777825
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULHALİM ABDULLAH
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Religion, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: ses, anlambilim, tekrar, seslerin çatışması, uzun harekeler, seslerin karşılaşması, cinas, tasri, Sound, semantics, repetition, dissonance, long vowels, phoneme contrast, alliteration, anaphora
- Yıl: 2022
- Dil: Arapça
- Üniversite: Ardahan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Dilsel sesler, şiirsel veya edebi bir metnin ilk yapı taşları sayılır. Sesler, taşıdıkları farklı sanatsal açıktanlığı, fısıltılılığı, şiddetleri, yumuşaklıkları, yükseklikleri, alçaklıklarıyla vb. pek çok özelliği içinde barındırır. Edebi metnin anlamsal gerçekliğini, şairin duygusal ve psikolojik gerçekliğini yansıtır. Sesler bir ayna gibidir, şairin derinliklerinde dinleyiciye anlatmak istediği fikirlerin net bir resmini yansıtır. Bu araştırma, Ertâh B. Suheyye El-Mürrî'nin şiir fonetiğini incelemek üzere dilbilim ve bedi' ilimleri esas alınarak hazırlandı. Bu araştırma, anlamın oluşumunda sesin etkisini göstermeyi, anlama açık tesiri olan onun benzersizliğindeki faktörleri bildiren, dinleyicide hoş bir eser bırakan fonetik olguları açığa çıkarmayı hedeflemektedir. Bu amaca ulaşmak için, araştırmacı bir dizi konuyu esas aldı:“ses yüksekliği, fısıltı, açıktanlık ve yumuşaklık niteliklerindeki ses uyumuna ve alıcı üzerindeki etkisine ek olarak tek sesin tekrarı, seslerin benzerliğini, seslerin çatışmalarını ve bunların anlam üzerindeki etkisini uzun harekelerin yaygınlığı ve bunların ritim hızı üzerindeki etkisini, tekrar, tasr'i, tecnis ve müzikal olarak ortaya çıkan manayı kuvvetlendirip tekid eden durumları da ele aldı.”Araştırmacı Ertâh B. Suheyye El-Mürrî'nin şiirini ilgili çalışmaların eksikliğine ek olarak içinde bulundurduğu amaçların çeşitliliği, sözlerinin gücü ve incelemeye uygunluğu nedeniyle seçmiştir. Çalışma, seslerin tekrarının, zıtlıkların, seslerin karşılaşmasının, seslerin çatışmalarının ve diğer konuların, dinleyici için anlam oluşturmaya ve vurgulamaya katkıda bulunduğu sonucuna varmıştır.
Özet (Çeviri)
Linguistic sounds are considered the first building blocks of a poetic or literary text, and the sounds include multiple aesthetics, with the different features they carry, represented in their loudness, whispering, intensity, softness, arrogance, derivation, ... and so on. They reflect the semantic reality of the literary text, and the emotional and psychological reality of the poet. The sounds are like a mirror, reflecting a clear picture of the thoughts that go through the poet's mind that he would like to express, and he is keen to communicate them to the recipient. This research came, deriving its origins from linguistics and the science of Al-Badi, dealing with the phonetic aspect in the poetry of Arta bin Sahiya Al-Marri. The aesthetic in the receiver, and to achieve this goal, the researcher relied on a number of investigations, namely: the repetition of the single sound, the homogeneity of sounds and their dissonance and their impact on the significance, and the prevalence of long movements and their impact on the speed of rhythm, in addition to the vocal contrast in the qualities of loudness, whispering, intensity and softness and its impact on the recipient. And this was followed by the wonderful vocal: repetition, declension and homogeneity, and the music generated from it that strengthens and confirms the meaning. The researcher chose the poetry of Arta bin Sahiya Al-Marri because of the diversity of purposes in his poetry, the strength of his words, and his suitability for study, in addition to the lack of studies that concerned him. The study concluded that the repetition of sounds, their opposition, homogeneity, dissonance, and other topics, contributed to generating and highlighting the meaning for the recipient.