Direct calculation and monte carlo simulation comparison of ımage quality parameters acquired by different gamma camera collimators
Farklı gama kamera kolimatörlerinden elde edilen görüntü kalitesi parametrelerinin doğrudan ölçümü ve Monte Karlo simülasyon sonuçları karşılaştırılması
- Tez No: 779865
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞERİFE İPEK KARAASLAN, DR. TÜRKAY TOKLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: NEMA, Monte Carlo, GATE, Geant, Gamma camera, Collimator, NEMA, Monte Carlo, GATE, Geant, Gamma camera, Collimator
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Fiziği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu tezin amacı, Gama Kameralarda kullanılan Düşük Nerjili Yüksek Çözünürlüklü ve yeni üretilen Düşük Enerjili Yüksek Çözünürlük ve Hassasiyetli kolimatörlerin NEMA ölçümlerinin yapılması ve aynı ölçümlerin Monte Carlo simülasyon ortamında yapılarak sonuçların kıyaslanmasıdır. Ölçümler Istanbul Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi'nde kurulu olan GE Marka Discovery 670 cihazı ile yapılmıştır. Aynı zamanda bir Monte Carlo simülasyon platformu olan GATE kullanılarak yapılan ölçümler simülasyon ortamında tekrarlanmıştır. Simülasyon işlemlerinde Gama kamera, kristal, kolimatörler ve gama kamera bileşenleri simülasyon için Gate platformunda tasarlandı. Bu adımlardan sonra Gate platformunda bulunan NEMA ölçümleri çalıştırıldı ve sonuçlar toplanarak kaydedildi. Son adımda aynı testler Gama Kameralarda fiziksel olarak yapıldı ve sonuçlar kaydedildi.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to investigate National Electrical Manufactures Association (NEMA) performance measurements for Low Energy High Resolution (LEHR) and new developed Low Energy High Resolution Sensitivity (LEHRS) collimators and also simulate same measurements with Monte Carlo platform. Measurements done with the GE Discovery 670 SPECTCT installed in Yeditepe University Koşuyolu Hospital. Also, a Monte Carlo simulation software GATE used for simulations. Both LEHR and LEHRS collimators were represented with a gamma camera setup in GATE software for measurements. During the GATE simulations, Gamma Camera, crystals and collimators were investigated to simulate. After those setups at GATE pre-defined NEMA measurements were run to simulate, and results collected. As last step pre-defined NEMA measurements were run on gamma camera installed in Yeditepe University Hospital to compare the results.