Güçlendirici liderliğin proaktif davranışlar üzerindeki etkisinde güç mesafesi eğiliminin düzenleyici rolü araştırması
A research on the moderating role of power distance orientation on the effect of empowering leadership on proactive behaviors
- Tez No: 780441
- Danışmanlar: PROF. DR. AYKUT BEDÜK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Liderlik, Güçlendirici Liderlik, Proaktif Davranışlar, Güç Mesafesi, Leadership, Empowering Leadership, Proactive Behaviors, Power Distance
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 212
Özet
Son yıllarda liderlik türleri arasında yer alan güçlendirici liderlik araştırmacılar tarafından büyük ilgi görmektedir. Giderek artan sayıda çalışma, güçlendirici liderliğin çalışan sonuçlarını nasıl etkilediğini incelemiştir. Bu sonuçlardan önemli olanlardan biri günümüz iş dünyasında örgütlerin başarıları için ihtiyaç duyduğu çalışanların proaktif davranışlarda bulunmalarıdır. Bu çalışmada güçlendirici liderliğin çalışanların proaktif davranışlar sergilemeleri üzerindeki etkisinde güç mesafesi eğilimlerinin düzenleyici rolü araştırılmıştır. Araştırma kapsamında anket uygulaması gerçekleştirilmiştir. Araştırma verileri İstanbul'da bulunan bir ilçe belediyesi çalışanlarından elde edilmiştir. Katılımcılardan elde edilen 405 geçerli anket değerlendirmeye alınmıştır. Araştırma sonuçlarına göre güçlendirici liderliğin proaktif davranışlar üzerinde anlamlı ve pozitif bir etkisinin olduğu tespit edilmiştir. Güç mesafesi eğiliminin proaktif davranışlar üzerinde anlamlı ve negatif etkisi, güçlendirici liderlik algısı üzerinde ise anlamlı ve pozitif etkisi olduğu araştırmanın bir diğer sonucudur. Son olarak güçlendirici liderliğin çalışanların proaktif davranışlar sergilemeleri üzerindeki etkisinde güç mesafesi eğilimlerinin düzenleyici etkisi olduğu bulunmuştur. Araştırmadan elde edilen sonuçlara ve önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In recent years, empowering leadership, which is among the leadership types, has attracted great attention by researchers. A recent and growing number of studies examined how empowering leadership influences employee outcomes. One of the most important of these results is the proactive behavior of the employees that organizations need for their success in today's business world. In this study, the moderating role of power distance orientation on the effect of empowering leadership on employees' proactive behavior was investigated. Questionnaire was carried out within the scope of the research. The research data were obtained from the employees of a district municipality operating in İstanbul. 405 valid questionnaires obtained from the participants were evaluated. According to the results, it has been determined that empowering leadership has a significant and positive effect on proactive behaviors. Another result of the research is that power distance orientation has a significant and negative effect on proactive behaviors and a significant and positive effect on empowering leadership perception. Finally, it has been found that power distance orientation has a moderating effect on the effect of empowering leadership on employees' proactive behavior. The results and recommendations obtained from the research were given.