VUCA dünyasında kuantum liderlik
Quantum leadership of VUCA world
  1. Tez No: 784667
  2. Yazar: SONGÜL KILIÇ ÇİÇEK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET ERKASAP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, Kuantum Liderlik, VUCA, Leadership, Quantum Leadership, VUCA
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Geçmişten günümüze devam eden ekonomik, siyasal, teknolojik, savunma vb. alanlarda devam eden belirsizlik, karmaşıklık, oynaklık vb. gibi durumlardan dolayı hem insanlar hem işletmeler iyi bir lider tarafından yönetilmeyi isterler. Çünkü bu şekilde bütün işletmeler ve insanlar faaliyetlerine yön vererek olumlu sonuçlar elde ederler. Bundan dolayı bu tezin yazılma amacı; dünyada VUCA'nın neden olduğu olumsuz etkilerin var olan birçok liderlik çeşitleri içinden tercih edilmiş olan“Kuantum Liderin”etkilerinin ne şekilde geçerli olup olmadığını anlatmaktır. Aynı zamanda Kuantum liderlik ve alt boyutlarının ne derecede etkili olup olmadığı da ölçülmesi amaçlanmıştır. Bu tezde nicel yöntem çeşitlerden biri olan anket yöntemi kullanılarak elde edilen sonuçlar kullanılmıştır. Anket soruları Türkiye genelinde yönetici konumunda bulunan kişilere mail yoluyla iletilerek ankete katılımları istenilmiştir. Toplamda 205 kişiye ulaşılarak ve anketlerin hepsi geçerli olmak kaydıyla gerekli analiz yöntemi yapılarak değerlendirmeye alınmıştır. Bundan dolayı ölçekler arası ilişkiyi belirlemek için Pearson Korelasyon analizine başvurulmuştur. Araştırma sonuçlarına göre bütün bulguların ortalamanın üzerinde olduğu sonucuna varılmıştır. Bu analizin sonucuna göre; Kuantum Liderliğin, VUCA dünyasında olumlu ve anlamlı bir etkisinin olduğu yine Kuantum Liderliğin alt boyutlarının da VUCA dünyasında olumlu ve anlamlı bir etkisinin olduğu sonucuna varılmıştır. Bunun yanı sıra cinsiyet, çalışılan kurum, çalışma ve yöneticilik sürelerine göre Kuantum Liderlik ve VUCA düzeyleri farklılık göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Economic, political, technological, defense, etc., continuing from the past to the present. uncertainty, complexity, volatility, etc. Because of such situations, both people and businesses want to be managed by a good leader. Because in this way, all businesses and people get positive results by directing their activities. Therefore, the purpose of writing this thesis; The aim is to explain how the effects of the“Quantum Leader”, which has been preferred among many existing leadership types, are valid or not. At the same time, it is aimed to measure whether quantum leadership and its sub-dimensions are effective or not. In this thesis, the results obtained by using the survey method, which is one of the quantitative methods, were used. The survey questions were sent to the people in managerial positions throughout Turkey via e-mail and they were asked to participate in the survey. A total of 205 people were reached and the necessary analysis method was made, provided that all of the questionnaires were valid. Therefore, Pearson Correlation analysis was used to determine the relationship between scales. According to the results of the research, it was concluded that all the findings were above the average. According to the result of this analysis; It was concluded that Quantum Leadership had a positive and significant effect in the VUCA world, and that the sub-dimensions of Quantum Leadership also had a positive and significant effect in the VUCA world. In addition, Quantum Leadership and VUCA levels differ according to gender, institution, working and managerial periods.