Tetrasiyanonikel bileşikleri ve benzidinin titreşim kiplerinin saptanması
The vibration of tetracyanonickelate comolexes with benzidine
- Tez No: 78519
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜMEYRA PAŞAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Benzidin, tetrasiyanonikel, titreşim, kırmızı-altı, Benzidine, tetracyanonickelate, vibration
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
ÖZET BENZİDİNLİ TETRASİYANONİKEL BİLEŞİKLERİN TİTREŞİM KİPLERİNİN SAPTANMASI Bu çalışmada, benzidin ile hazırlanmış tetrasiyanonikel kompleksleri oluşturulmuş ve oluşturulan moleküler yapının kırmızı-altı spektroskopisi ile incelenmesi yapıldı. Bu kompleksler M(L)Ni(CN)4 genel formülü ile verilmektedir. Spektrokopik çalışmalar göstermektedir ki, kompleksler metal-siyanür köprüsü içeren (M(L)Ni(CN)4)? şeklinde polimerik tabaka yapıdadır. Benzidin molekülü ligand olarak azot ucundan metale (M=Zn,Cd,Cu,Mn) bağlanarak tabakalar arasına yerleşmektedir. Değişik metallerle yapılan kompleksler için metallere göre ligand frekanslarında kaymalar hesaplanmıştır. Sonuçlar ligand bağ titreşimlerin ve molekülün iç titreşimleri arasında çiftlenime neden olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this work, tetracyanonickelate complexes with benzidine have been prepared and their molecular structures have been studied by infrared spectroscopy. These complexes are given by the general formula M(L)Ni(CN)4 (where, M=Zn,Cd,Cu,Mn; L=Benzidine) Spectroscopic studies show that; the complexes are in the forms of polymeric layers, which consist of metal-cyanide bridges as (M(L)Ni(CN)4)«. ; and Benzidine molecules are bound to metals (M= Zn, Cd, Cu, Mn) from nitrogen ends as ligand and they locate between the layers. It was determined that, for the complexes with different metal, ligand frequencies shift according to the metal. This result was shown that this is because of the coupling between the vibrations of ligand bounds and internal molecular vibration.