Havalimanlarında bagaj teslimi ve karasal alan kullanımının iyileştirilmesine yönelik model önerisi
Model recommendation for improvement of luggage delivery and landscape area in airports
- Tez No: 797608
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ERDOĞAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Müşteri Memnuniyeti, İyileştirme, Süreç Entegrasyonu
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Gelişen dünyada tüm sektörlerde olduğu gibi havayolu taşımacılığında da teknolojiye dayalı yenilikçi modellerin kullanılması kaçınılmazdır. Havayolu taşımacılığında zaman; hem yolcular, hem de havayolu şirketleri için en değerli kriterlerin başında gelir. Zaman; havayolu şirketleri için finansal değer içermekte, yolcular içinse finansal değerle birlikte memnuniyetin mimarı olan konforu sağlamaktadır. Çalışmada; havalimanına gelen yolcunun (El bagajı haricinde bagajı olan) bagaj işlemlerini irdeleyerek; yolcu memnuniyetini arttıracak, bagaj güvenlik kontrolü ve teslim sürecini entegre ederek süreci kısaltacak, kontuar kullanımı ihtiyacını minimize edecek, terminal karasal alanının daha efektif kullanımına imkan yaratacak, bagaj teslim sürecindeki sarkmalar dolayısıyla ortaya çıkan uçuş gecikmesi olasılığını azaltacak şekilde süreç aşamalarının iyileştirmesi hedeflenmiştir. Havayolu taşımacılığı kullanan yolcular üzerinde yapılan saha veri toplama çalışmaları, havalimanı işletmesi istatistikî verileri ve modele ilişkin görüşleri çalışmaya dâhil edilmiştir. Araştırmanın ana materyalini; havayolu taşımacılığını kullanan yolculardan elde edilen özgün veriler, havalimanı işletmesine ait istatistikî veriler ve havaalanı işletmesinin uygulanan modele ilişkin görüşleri oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
As in all sectors in the developing world, it is inevitable to use innovative models based on technology in air transportation. Time in air transport; It is one of the most important criteria for both passengers and airline companies. Time; it contains financial value for airline companies, and the architect of satisfaction together with financial value provides comfort for passengers. By examining the baggage procedures of the passengers (who have baggage other than hand luggage) arriving at the airport; It is aimed to improve the process, which will increase passenger satisfaction, shorten the process by integrating the baggage security control and delivery process, minimize the need for counter use, enable more effective use of the terminal terrestrial area, and reduce the possibility of flight delay caused by sagging in the baggage delivery process. The survey studies on the passengers who use air transport, the airport business statistical data and their opinions on the model were included in the study. Keyword: Customer satisfaction, Improvement, Process Integration