Horibe Gastrointestinal Kanama Skoru (Harbinger), GBS, eGBS, Modifiye GBS ve Rockall risk skorlarının üst gastrointestinal kanamalı hastada morrtaliteyi ve kanama ciddiyetini tahmin etme yönünden karşılaştırılması
Comparison of Horibe Gastrointestinal Bleeding Score (Harbinger), GBS, eGBS, Modified GBS, and Rockall risk scores to predict mortality and bleeding severity in patients with upper gastrointestinal bleeding
  1. Tez No: 798294
  2. Yazar: HAMİT ENDER BESLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ALKIM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Glasgow-Blatchford Skoru, Pre Endoskopik Rockall Skoru, Harbinger, Üst gastrointestinal kanama, Glasgow-Blatchford Score, Pre Endoscopic Rockall Score, Harbinger, Upper gastrointestinal bleeding
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Üst gastrointestinal kanama ile başvuran hastalarda, yüksek riskli endoskopi bulgularını ve erken dönem mortaliteyi tahmin etme yönünden Pre Endoskopik Rockall Skoru (RS), Glasgow Blatchford Skoru (GBS), Modifiye Glasgow Blatchford Skoru (mGBS), Age Extended Glasgow Blatchford Skoru ve Horibe Gastrointestinal Kanama Skorların (Harbinger) etkinliğini karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza 09.2020-08.2022 tarihleri arasında Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi acil servisine başvuran ve üst gastrointesinal kanama tanısı konan hastalar dahil edilmiştir. Olgular retrospektif olarak hastane otomasyon sistemi üzerinden tarandı. Üst gastrointestinal kanama nedeniyle başvuran 276 hastadan dahil edilme kriterlerine uygun 246 hasta çalışmaya alındı. Tüm olguların başvuru anındaki RS, GBS, mGBS, age extenden GBS ve Harbinger skorları hesaplandı. Bulgular: Hastalarımızın %70,7'si erkek, %29,3'ü kadın olarak saptandı. Ortalama yaş 62,51±17,83 yıldı. En sık başvuru şikayeti %76 ile melenaydı. Çalışmaya alınan hastaların %68'inde en az 1 komorbidite vardı. Hipertansiyon % 37,8 ile en sık rastlanan komorbiditeydi. Çalışmaya alınan hastaların 215 tanesine (%87) gastroskopi işlemi yapılmıştı. Kanamaya en sık sebep olan hastalık %51,2 ile peptik ülser hastalığıydı. Mortalite oranı %12,2 (30 hasta) olarak bulundu. Endoskopi yapılan olguların %23.3'ünde (50 hasta) yüksek riskli kanama bulguları vardı. Yüksek riskli kanama bulgularını tahmin etmede RS, GBS ve mGBS anlamlı saptandı. Mortaliteyi tahmin etmede RS, GBS, mGBS ve Age Extended GBS anlamlı saptandı. Mortaliteye predikte etmede en başarılı skor olarak 4 kesme değeri için 0,861 ile Pre Endoskopik Rockall skoru bulunmuştur. Sonuç: Çalışmamızda RS, GBS ve mGBS hem endoskopide yüksek riskli kanama bulguları bulunmasını hem de mortaliteyi tahmin etme yönünden başarılı bulundu. Age Extended GBS skoru sadece mortaliteyi tahmin etme yönünden başarılıydı. Harbinger hem yüksek riskli kanama bulgularını hem de mortaliteyi tahmin yönünden başarısız bulundu. Her iki yönden de başarılı olan ve mortaliteyi en iyi tahmin eden skor olan pre Endoskopik Rockall skorunun akut üst gastrointestinal sistem kanamalı hastalarda rutin kullanılmasını öneriyoruz.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of our study was to compare the effectiveness of Pre Endoscopic Rockall Score, Glasgow Blatchford Score, Modified Glasgow Blatchford Score, Age Extended Glasgow Blatchford Score, and Horibe Gastrointestinal Bleeding Scores in terms of detecting high-risk stigmata endoscopy findings and estimating in-hospital mortality in patients diagnosed with upper gastrointestinal bleeding. Materials and Methods: Patients who applied to Şişli Hamidiye Etfal Training and Research Hospital emergency department between 09.2020-08.2022 and were diagnosed with upper gastrointestinal bleeding were included in our study. The cases were scanned retrospectively through the hospital automation system. Of the 276 patients who presented with upper gastrointestinal bleeding, 246 patients who met the inclusion criteria were included in the study. The RS, GBS, mGBS, age extenden GBS and Harbinger scores of all cases at the time of admission were calculated. Results: 70.7% of our patients were male and 29.3% were female. The mean age was 62.51±17.83 years. The most common complaint was melena with 76%. 68% of the patients included in the study had at least 1 comorbidity. Hypertension was the most common comorbidity with 37.8%. Gastroscopy was performed in 215 (87%) of the patients included in the study. The most common cause of bleeding was peptic ulcer disease with 51.2%. The mortality rate was found to be 12.2% (30 patients). High-risk bleeding findings were present in 23.3% (50 patients) of the patients who underwent endoscopy. RS, GBS, and mGBS were found to be significant in predicting high-risk bleeding findings. RS, GBS, mGBS and Age Extended GBS were found to be significant in predicting mortality. The Pre Endoscopic Rockall score was found to be 0.861 for the 4 cut-off values as the most successful score in predicting mortality. Conclusion: In our study, RS, GBS, and mGBS were found to be successful in terms of both finding high-risk bleeding findings on endoscopy and predicting mortality. The Age Extended GBS score was only successful in predicting mortality. Harbinger failed to predict both high-risk bleeding findings and mortality. We suggest that the pre-Endoscopic Rockall score, which is successful in both aspects and is the best predictor of mortality, should be routinely used in patients with acute upper gastrointestinal bleeding.