The effect of automation on job performance elements and job security of sweet industry workers: An application in Jordan
Tatlı endüstrisideki otomasyonun, çalışanlarının iş performansı etkileyen unsurlarına ve iş güvenliğine etkisi: Ürdün'de uygulanan bir uygulama
  1. Tez No: 798484
  2. Yazar: SADAM ALABSİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BURÇİN ATASEVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Otomasyon, İş güvenliği, İş performansı, Ölçülebilirlik, Anlaşılabilirlik, Başarılabilirlik, Automation, Job security, Job performance, Measurability, Understandability, Achievability
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu araştırma Ürdün'deki tatlı endüstrisinde daha iyi yönetim şekli, fazla iş güvenliği ve ileri düzeyde performans amacıyla otomasyonun iş performansı etkileyen unsurlarına ve iş güvenliğine etkisi sunmaktadır. Araştırmanın örneklemi olarak Ürdün'deki tatlı şirketleri olup yüz yetmiş dört kurum örneklem olarak belirlenmiştir. Bu araştırma nicel bir yaklaşım benimsemiş olup veriler olasılıksız amaçlı örnekleme tekniği kullanılarak elde edilmiştir. Anketler e-posta yoluyla dağıtılmış ve 184 tanesi doldurulmuştur. Ayrıca Veri analizleri işlenmiş ve betimsel istatistikler, korelasyon ve çoklu regresyon analizi teknikleri kullanılarak sonuçlar ortaya çıkarılmıştır. Araştırma bulguları otomasyonun çalışanların iş güvenliğin ve iş performansının hakkında düşüncelerine etkisi hakkında sonuçlar sunmuştur. Bulgular, otomasyon ile çalışanların iş güvenliği ve iş performansı unsurları arasında güçlü bir ilişki olduğunu göstermiştir. Bunun yanı sıra otomasyon, iş güvenliği ile ters orantılı ve anlamlı düzeyde ilişkili olduğu gibi, iş performansı unsurlarıyla da pozitif ve anlamlı düzeyde ilişkilidir. Bu araştırma genel olarak bütün işletmelere ve özellikle tatlı sektöründeki kurumlara, otomasyonun çalışanların iş güvenliğine ve iş performansı unsurlarına etkisini anlamalarına yardımcı olup dolayısıyla işyerindeki çalışanları daha iyi yönetmelerine katkı sağlamaktadır. Bu da ideal çalışma koşullarının iyileştirilmesine büyük ölçüde yardımcı olacaktır. Gelecekteki çalışmalar kurumsal ve operasyonel performans üzerine yoğunlaşabilir. Üstelik, daha sonraki araştırmalar, kurumun politikalarının ve uygulamalarının aracılık etkisinin incelenmesine odaklanabilir.
Özet (Çeviri)
This research presents a better understanding of the effect of Automation on job performance elements and job security for better-managing employees' job security and performance in the sweet sector in Jordan. The research population was the sweet companies in Jordan. One hundred seventy-four organizations were considered as the research population. The research adopted a quantitative approach, and the data was obtained via a non-probability purposive selection sampling technique. Questionnaires were distributed by emails; 184 were filled. Data analyses were performed, and the results were revealed using descriptive statistics, correlation, and multiple regression analysis techniques. The research findings provided conclusions about the effect of Automation on the employees' perception of job security and job performance. The findings showed strong correlations among Automation, employee job security, and job performance elements. Automation was inversely and significantly related to job security and positively and significantly to job performance elements. This research assists businesses in general and sweet organizations in particular in understanding the influence of Automation on employee job security and job performance elements and therefore managing better employees in the workplace, which will significantly assist in improving ideal work conditions. Future studies can concentrate on organizational and operational performance. Moreover, further research may investigate the impact of the mediation of organization policies and practices.