Çalışma yaşamında stresin tükenmişlik ve çalışma motivasyonu üzerindeki etkisi: Covid-19 sürecinde turizm sektörü çalışanları üzerinde bir araştırma
The effect of stress in working life on burnout and working motivation: A research on tourism sector employees in Covid-19 process
- Tez No: 799449
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CAFER ŞAFAK EYEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Stres, Tükenmişlik, Çalışma Motivasyonu, Covid-19, Turizm Sektörü, Stress, Burnout, Working Motivation, Covid-19, Tourism Sector
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışma kapsamında, Covid-19 sürecinde turizm sektörü çalışanlarının yaşadığı stresin tükenmişlik düzeyleri ve çalışma motivasyonları üzerindeki etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada nicel araştırma yönteminden yararlanılmıştır. Bu bağlamda12 Ekim 2021 ile 18 Ağustos 2022 tarihleri arasında, kolayda örnekleme tekniği kullanılarak, 252 katılımcıyla anket gerçekleştirilmiştir. Anket formunda demografik bilgilere yönelik 7 soru, Balcı (1993) tarafından geliştirilen 14 maddelik Stres Yaratan Faktörler Ölçeği, Maslach ve Jackson (1981) tarafından geliştirilen ve Çam (1991) tarafından Türkçe diline uyarlanan 22 maddelik Maslach Tükenmişlik Envanteri, Miao, Evans ve Zou (2007) tarafından geliştirilen ve Çetinkaya (2021) tarafından Türkçe diline uyarlanan 16 maddelik Çalışma Motivasyonu Ölçeği kullanılmıştır. Katılımcılardan toplanan veriler SPSS-23 programıyla analiz edilmiştir. Araştırma neticesinde, turizm sektöründe faaliyet gösteren firmalarda Covid-19 sürecinde aktif şekilde çalışanların yaşadıkları stresin tükenmişlik ve çalışma motivasyonu üzerinde kısmi, anlamlı, pozitif yönlü ve düşük düzeyde etkisi olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In scope of this study, it is aimed to examine the effect of stress of employees working in tourism sector during Covid-19 on their burnout and working motivation. Quantitative research method was used in the study. In this respect, a survey was conducted on 252 participants between 12th October 2021 and 18th August 2022 by using convenience sampling technique. In survey form, 7 questions about demographical information, Scale of Stress Generating Factors developed by Balcı (1993) with 14 statements, Maslach Burnout Inventory developed by Maslach and Jackson (1981) and adapted into Turkish by Çam (1991) with 22 statements, Working Motivation Scale developed by Miao, Evans and Zou (2007) and adapted into Turkish by Çetinkaya (2021) with 16 statements were used. The data collected from participants was analysed via SPSS-23 program. As the result of the research, it was found that the stress of employees actively working in companies at tourism sector during Covid-19 has partial, significant, positive and in low-level effect on their burnout and working motivation.