Orthography effect on the pronunciation of Turkish EFL learners
Türk öğrencilerin İngilizce sesletiminde yazımın etkisi
- Tez No: 809168
- Danışmanlar: PROF. DR. HANDAN YAVUZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yabancı dil öğrenimi, Harf-ses uyumu, Yazımın etkisi, Türk öğrenciler, Sesletim sorunları, EFL, Grapheme-phoneme correspondence, Orthography effect, Turkish EFL Learners, Pronunciation difficulties
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Bu çalışma İngilizceyi yabancı dil olarak okullarda ve genellikle yazılı materyaller ile öğrenmek durumunda kalan Türk öğrencilerin İngilizce sesletiminde yazımın etkisini araştırmayı amaçlamaktadır. Her harfin tek sese karşılık geldiği anadile sahip olan Türk öğrencilerin İngilizce gibi birebir harf-ses eşleşmesi olmayan bir dili öğrenmelerinde karşılaşabilecekleri sesletim zorluklarını araştırabilmek için iki dil arasındaki farklılıklar dikkate alınarak sesletim-yazım uyuşmazlığı olan 7 ana ve 26 alt kategori belirlenmiştir. Sözcüklerle karşılaşma sıklığının da etkisi olup olmadığını görmek için her kategoriye farklı aşinalık düzeylerinde sözcükler seçilmiştir. Çalışmaya Türkiye'de bir devlet üniversitesinde hazırlık eğitimi alan orta seviyede İngilizce yeterliliğine sahip 61 öğrenci katılmıştır. Katılımcılar ile öncelikle 3 farklı oturumda gerçekleşen 4 adet veri toplama seansı düzenlenmiştir. İlk oturumda katılımcılardan sözcükleri görmeden anadili İngilizce olan bir model tarafından seslendirilmiş sözcükleri dinleyip tekrar etmeleri, ikinci oturumda yazılı olarak gösterilen sözcükleri okumaları, ardından sözcüklerin yazılışları olmadan dinledikleri modelden sonra tekrar etmeleri ve üçüncü oturumda sözcükleri sesleten modeli izledikleri bir videodan sonra sözcükleri tekrar etmeleri istenmiş ve ses kayıtları alınmıştır. Sonrasında katılımcılara bu çalışma için belirlenen kategorileri içeren 6 haftalık bir eğitim verilmiştir. Bu eğitimde, öğrencilerin İngilizcenin yazı dili ve sesletimi arasındaki farklılıklardan kaynaklanan sesletim zorlukları konusunda farkındalık oluşturmaları amaçlanmıştır. Katılımcılardan eğitim öncesindeki veri toplama seanslarında ürettikleri sözcükleri ve eğitimde öğrendiklerini yeni sözcüklere uygulayabilme becerilerini belirleyebilmek için her bir kategoriye eklenen yeni sözcükleri tekrar sesli okumaları istenmiş ve bu üretimler eğitim öncesi ile karşılaştırılmıştır. Sözcüklere aşinalık seviyesi, veri toplama yöntemi ve kategoriler için yapılan betimsel analizler sonucunda Türk öğrencilerin kendi alfabelerinde birebir harf-ses eşleşmesinin olması sebebi ile düzensiz uyuma sahip İngilizce yazı dilinden etkilendikleri görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study investigated the effect of spelling on the pronunciation difficulties of Turkish EFL learners who learn English as a foreign language in schools and generally with written materials. Considering the differences between the two languages in terms of grapheme-sound correspondences, 7 main categories and 26 subcategories were determined. Turkish EFL learners with a native background of transparent grapheme-phoneme correspondence may encounter problems when they learn a language with an opaque orthography. Words with different familiarity levels were selected for each category to determine whether familiarity had an effect. 61 students receiving preparatory education at a state university in Turkey participated in the study. The participants completed 4 tasks in 3 different sessions. The tasks included word repetition with audio form only, read-aloud and immediate word repetition after the audio, and immediate word repetition with the video form. The participants were then given a 6-week intervention which aimed to raise participants' awareness about orthography-induced pronunciations caused by the differences between the written language and pronunciation of English. Participants' productions of words before and after the intervention were analyzed. The results showed that the familiarity level of words, tasks and different categories showed an effect of orthography-induced pronunciation. A comparison of read-aloud task before and after the intervention revealed that the number of orthography-induced pronunciation was decreased.