İş doyumunun performansa etkisinde işte mutluluğun aracı etkisinin belirlenmesine yönelik kamu kesiminde bir araştırma
A research on determining the mediating effect of happiness at work on the relationship between job satisfaction and performance in the public sector
  1. Tez No: 811959
  2. Yazar: BURCU CANGÖZ ODABAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RIZA DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Job satisfaction, happiness at work, job performance
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu araştırmanın amacı, sosyal güvenlik denetmen ve denetmen yardımcılarının iş doyumunun iş performansıyla ilişkisinde mutluluğun aracı rolünü incelemektir. Araştırmanın evrenini, İstanbul Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne bağlı olarak çalışan 510 sosyal güvenlik denetmen ve denetmen yardımcısı oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise bu 510 sosyal güvenlik denetmen ve denetmen yardımcısının yaklaşık dörtte birini temsil eden 202 kişi oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama yöntemi olarak anket yöntemi tercih edilmiş; değişkenlere yönelik verileri toplayabilmek amacıyla ilgili ölçeklerden yararlanılmıştır. Analizler IBM SPSS Statistics 26 ve IBM SPSS Amos programlarından yararlanılarak gerçekleştirilmiştir. Normallik varsayımı için Kolmogorov Smirnov testi, iki bağımsız değişken arasındaki ilişkileri incelemek amacıyla Pearson Korelasyon katsayısı kullanılmış, iki bağımsız grup arasındaki farklılıklar Bağımsız Örneklem T Testi ile, ikiden fazla bağımsız grup arasındaki farklılıklar ise Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) incelenmiştir. Çalışmada yer alan değişkenlerden biri olan iş doyumu, çalışanın işine duyduğu memnuniyet duygusunu ifade etmektedir. Bir başka değişken olan işte mutluluk ise çalışanın iş yaşamında deneyimlediği pozitif duygusal durumdur. İşte mutluluğun, iş doyumunun iş performansı üzerindeki etkisinde aracılık rolü üstlenerek daha yüksek bir performans sergilemesine katkıda bulunabileceği düşünülmektedir. İş doyumunu artırmak, çalışanların işte mutluluğunu sağlamak ve böylelikle iş performansını geliştirmek için iş ortamında destekleyici politikalar ve uygulamaların benimsenmesi önemlidir. Çünkü mutlu çalışanlar, daha yaratıcı düşünebilir, daha iyi problem çözebilir ve daha etkili iletişim kurabilir. Çalışmadan elde edilen bulgular bu alandaki uygulamacılar, araştırmacılar ve yöneticiler için önemli bilgiler ortaya koymaktadır. Anahtar kelimler: İş doyumu, işte mutluluk, iş performansı
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the mediating role of happiness in the relationship between job satisfaction and job performance among social security auditors and assistant auditors. The population of the study consists of 510 social security auditors and assistant auditors working under the Istanbul Social Security Provincial Directorate. The sample of the study is composed of 202 individuals, representing approximately one-fourth of these 510 social security auditors and assistant auditors. The survey method was chosen as the data collection method for the study, and relevant scales were used to collect data on the variables. The analyses were conducted using IBM SPSS Statistics 26 and IBM SPSS Amos software. The Kolmogorov-Smirnov test was used for the normality assumption, the Pearson correlation coefficient was used to examine the relationships between two independent variables, differences between two independent groups were examined using Independent Samples T-Test, and differences among more than two independent groups were examined using One-Way Analysis of Variance (ANOVA). Job satisfaction, one of the variables in the study, represents the satisfaction a worker feels towards their job. Happiness at work, another variable, refers to the positive emotional state experienced by an employee in their work life. It is believed that happiness at work can play a mediating role in the relationship between job satisfaction and job performance, contributing to higher performance. To increase job satisfaction, ensure happiness at work, and thereby improve job performance, it is important to adopt supportive policies and practices in the workplace. This is because happy employees can think more creatively, solve problems better, and communicate more effectively. The findings obtained from this study provide valuable information for practitioners, researchers, and managers in this field.