Sosyal medyada Türkçe ifadelerin yazıya geçirilmesi ve anlam aktarımı
Transcription and meaning transfer of Turkish expressions in social media
- Tez No: 816847
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜRRİYET GÖKDAYI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Türkiye Türkçesi, Dil, Sosyal Medya, Sosyal Medya Ağları, Anlam, Turkish Language, Language, Social Media, Social Media Networks, Meaning
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Teknolojik ilerlemeler, dijital bir dünyanın kapılarını açmıştır. Bu sayede sosyal medya platformları aracılığıyla yeni iletişim yöntemleri ortaya çıkmıştır. Özellikle yaşları birbirine yakın bireylerin bir arada bulunduğu sosyal medya ağlarındaki yeni iletişim biçimi anlam karmaşasına neden olabilmektedir. Dijital dünya, toplumda yeni kavramların ortaya çıkmasına neden olmuş ve bu kavramların ifade edilmesi için Türkçe dilinde yeni sözcükler, değişen anlamlar, kısaltmalar ve görsel materyaller kullanılmaya başlanmıştır. Bu değişimler, sözcüklerin dil bilgisel dizilişleriyle iletmeleri beklenen anlamları ile bazı dil kullanıcılarının anladıkları anlamlar arasında farklılıklarına neden olabilmektedir. Bu tür anlam farklılıkları, kişiler arasındaki anlam aktarımının gerçekleşmesini olumsuz yönde etkileyebilmekte, kişilerin soysal medya aracılığıyla iletişim kurmalarını güçleştirebilmektedir. İletişim sürecindeki olası olumsuzlukların önüne geçebilmek için sosyal ağların etkisiyle dil kullanıcılarının yarattığı yeni ifade biçimleri ve bunların kullanımları irdelenmelidir. Bu amaçla, tez çalışmasında önce iletişimin kısa tarihi, iletişim biçimini değiştiren gelişmeler, sosyal medya, sosyal medya ağları ve sosyal medyanın yarattığı anlam farklılıkları üzerinde durulmuş; alan yazın taraması yapılmış; araştırmanın kuramsal çerçevesi belirlenmiş ve sosyal medyanın kuşaklar arası iletişime etkisine değinilmiştir. Ardından, Türkçe ifadelerin sosyal medya araçlarında yazıya geçirilmesi süreci ve anlam aktarımının nasıl gerçekleştiği açıklanmaya çalışılmıştır. Dil kullanıcılarının yaşı, mesleği ve statüsünün sosyal medyadaki anlamlandırma farklılıkları üzerindeki etkilerini belirlemek amacıyla hazırlanmış olan anket, çeşitli yaş gruplarından sosyal medya kullanıcılarına uygulanmıştır. 300 sosyal medya kullanıcısının verdiği cevaplar sonucunda ortaya çıkan veriler SPSS programı yardımıyla analiz edilmiştir. Sonuç bölümünde, sosyal medya kullanıcıları arasında ortaya çıkan anlam farklılıkları gösterilmiş, yeni iletişim dilinin yarattığı“anlam”kavramı tanımlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Technological advancements have opened the doors to a digital world, leading to the emergence of new communication methods through social media platforms. The new form of communication on social media networks, particularly among individuals of similar ages, can cause confusion in understanding. The digital world has given rise to new concepts in society, resulting in the use of new words, changing meanings, abbreviations, and visual materials in Turkish language to express these concepts. These changes can cause differences in meaning between the intended message and the interpretation of some language users due to differences in grammatical structures. Such differences can have a negative impact on effective communication and make it difficult for individuals to communicate via social media. To prevent potential negative consequences in communication, the new expression forms created by language users through social media and their usage should be examined. Therefore, this thesis first focuses on the history of communication, developments that change the form of communication, social media, social media networks, and the differences in meaning created by social media. A literature review was conducted, and the theoretical framework of the study was determined, with a focus on the impact of social media on intergenerational communication. Then, the process of expressing Turkish phrases in social media tools and how meaning is conveyed was explained. A survey was conducted on social media users from various age groups to determine how their age, profession, and status affect the differences in interpretation on social media. The data obtained from 300 social media users were analyzed using SPSS software. The conclusion section shows the differences in meaning that arise among social media users and defines the concept of“meaning”created by the new communication language.