Türkiye'de eğitimin karikatürlere yansıması: 1940-1970
Reflection of education on cartoons in Turkey: 1940-1970
  1. Tez No: 818472
  2. Yazar: YASEMİN İMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RAŞİT ÇELİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Cumhuriyet Dönemi, Eğitim, Göstergebilim, Karikatür, Republic Era, Education, Cartoons, Semiotics
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitimin Kültürel Temelleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitimin Sosyal ve Tarihi Temelleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 207
Özet
Bu çalışma 1940-1970 yılları arasında Cumhuriyet Gazetesi, Hadiselerle Tercüman Gazetesi, Akşam Gazetesi, Akbaba Mizah Dergisi, Karikatür Mizah Dergisi ve Karagöz Mizah Dergisi'nde yayımlanmış, dönemin eğitsel durumunu yansıtan sanat karikatürlerini ele almaktadır. Gelişmekte olan Türkiye Cumhuriyeti'nin eğitim alanındaki değişimleri ve eğitim durumu, birinci elden elde edilen karikatürler üzerinden ve literatürden yararlanılarak incelenmiştir. Çalışma yılları olan 1940-1970 arasında önemli siyasal değişimler gerçekleşmiş, buna bağlı olarak değişik uygulamalara gidilmiş, eğitimin yaygınlaşması için çaba sarf edilmiş, üniversite sayısı artırılmaya çalışılmış, okuryazar sayısının artması için çalışmalar yapılmış ve bu değişimler de dönemin gazete ve dergilerinde yer alan karikatürlere yansımıştır. Bu araştırma sonucunda, 1940-1970 yılları arasında araştırma konusu olan altı süreli yayında dönemin eğitsel şartlarını ele alan karikatürler yedi tema altında kategorize edilmiştir. Karikatürler, Roland Barthes'ın göstergebilimsel analizi ile düz anlamsal ve yan anlamsal olarak incelenmiştir. Dönemin eğitsel gelişmelerini ve sorunlarını konu alan karikatürler incelendiğinde o dönemde eğitim alanında mevcut sorunların görülebilmesi ve Türk toplumsal hayatının eğitim boyutunun ortaya çıkarılabilmesi mümkün gözükmektedir.
Özet (Çeviri)
This study is about education related cartoons published in Cumhuriyet Newspaper, Tercüman Newspaper, Akşam Newspaper, Akbaba Magazine, Karikatür Magazine and Karagöz Magazine between the years 1940-1970. In this study, the changes in education in the early years of Turkey have been examined through cartoons. In Turkey, between the years 1940 and 1970, important political changes took place, different practices and efforts were made for education to reach every corner of the country. Also, efforts were made to increase the number of universities, number of literate people and these changes were reflected in the cartoons in the newspapers and magazines during the time. As a result of this research, cartoons dealing with the educational conditions of the period in six periodicals were categorized under seven themes. The cartoons were analysed with the denotational and connotational analysis with the semiotic approach of Roland Barthes. When cartoons about educational developments and problems of the period are examined, it seems possible to see the existing problems in the field of education at that time.