Çalışanlarda sanal kaytarma davranışının işe adanma üzerine etkisi
The effect of cyberloafing behavior on the job engagement among employees
- Tez No: 824266
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜŞRA MÜCELDİLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sanal kaytarma, duygusal yorgunluk, işe adanma, Cyberloafing, emotional exhaustion, work engagement
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Günümüz iş dünyası teknoloji ve dijitalleşmenin getirdiği internet tabanlı iletişim ile bir dönüşüm geçirmekte ve bu durum çalışanların gerek özel gerek iş yaşamlarını etkilemektedir. Çalışanlar kurumlarında mesai saatleri içerisinde bilgisayar, tablet veya akıllı telefonlarını kullanarak iş ile ilgili olmayan faaliyetleri de interneti kullanarak gerçekleştirmektedir. Çalışanların bilgi teknolojilerini iş yerinde iş dışı amaçlar için kullanılması durumuna sanal kaytarma adı verilmektedir. Literatürde sanal kaytarma kavramı farklı araştırmacılar tarafından incelenmiş olup; siber aylaklık, kişisel internet kullanımı, siber kaytarma, işyerinde sapkınlık gibi tanımlamalar ile ele alınmıştır ve araştırmalar sonucunda sanal kaytarmanın çalışanlar ve kurum üzerinde olumlu ve olumsuz sonuçlarının olabileceği belirtilmiştir. Bu doğrultuda araştırmada çalışanların sanal kaytarma davranışları ve çalışan davranışları üzerindeki etkileri incelenecektir. Çalışmanın amacı, sanal kaytarma davranış biçiminin çalışanların duygusal yorgunluk ve işe adanma üzerine olan etkilerini incelemektir. Ortaya konulan amaç doğrultusunda araştırma modeli oluşturulmuş ve hipotezler geliştirilmiştir. Geliştirilen hipotezler 236 çalışandan anket yoluyla toplanan veriler ile test edilmiştir. Verilerin test edilmesinde yapısal eşitlik modellemesi kullanılmıştır. Yapılan analiz sonucunda sanal kaytarma ve ile fiziksel ve bilişsel işe adanma arasında negatif yönlü bir ilişki olduğu ortaya konulmuştur. Ek olarak, sanal kaytarma ve duygusal yorgunluk arasında da ilişki olduğu görülmektedir. Çalışmanın sonucunda ise literatüre ve uygulayıcılara yönelik tavsiyeler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Today's business world is undergoing a transformation driven by technology and digitalization, which has significantly impacted both personal and professional lives of employees through internet-based communication. Within organizations, employees make use of their computers, tablets, or smartphones to engage in non-work-related activities using the internet during working hours. In previous years cyberloafing has been studied by researchers and defined in various ways such as cyberloafing, personal internet use, cyberloafing, and deviant workplace behavior. Studies have indicated that cyberloafing can have both positive and negative consequences for both employees and organizations. This research aims to investigate the effects of cyberloafing behavior on employee work engagement, and emotional exhaustion. A research model has been developed, and hypotheses have been formulated accordingly. The hypotheses have been tested using data collected through a survey administered to 236 employees. Structural equation modeling has been employed to analyze the data. The analysis reveals a negative relationship between cyberloafing and both physical and cognitive work engagement. Additionally, a relationship between cyberloafing and emotional exhaustion is observed. The study concludes by providing recommendations for scholars and practitioners.