İş tatmini ve örgütsel bağlılığın örgütsel vatandaşlık davranışı üzerindeki etkisinde örgüt kültürünün aracı rolü ve buna yönelik bir araştırma
The intermediate role of organizational culture in the effect of job satisfaction and organizational commitment on organizational citizenship behavior and a research related to it
- Tez No: 826801
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİH GÜNEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İş Tatmini, Örgütsel Bağlılık, Örgütsel Vatandaşlık Davranışı, Örgüt Kültürü, Job Satisfaction, Organizational Commitment, Organizational Citizenship Behavior, Organizational Culture
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 302
Özet
Günümüzde global pazarda rekabet ortamı yoğun olduğundan dolayı kurumlar piyasada uzun süre kalabilmek için rakiplerinin önüne geçmesi gerekir. Bunun için öncelikle kurum içinde üretimi ve işin ilerlemesini sağlayan çalışanların büyük bir payı vardır. İşini severek yapan bir çalışan işine gereken özeni gösterir ve kurumun başarı için çabalar. Bu da kurumun etkinliği ve verimliliğini artırarak rekabet avantajı sağlar. İnsanlar, günlerinin en önemli saatlerini iş yerinde geçirirler. İş yerinde geçirdikleri bu vakti keyifle geçirmeleri için işlerinden tatmin olmaları gerekir. Çalışanın iş tatmini ve örgütsel bağlılığı yüksekse yaptığı işi daha özenli ve keyifli yapar. Örgütünün amaç ve hedeflerine ulaşması için elindeki tüm imkanları kullanarak çalışır. Bununla beraber çalışan, örgütsel vatandaşlık davranışı sergileyerek, onun görevi olmasa bile örgütü için görevler üstlenir, gerektiği zaman örgütü için önerilerde bulunur, çalışma arkadaşlarına yardım eder. Örgüt kültürüne uyumlu olan çalışan, örgütüyle iş birliği yapar. Örgütlerin, işini severek yapan, örgütüne bağlı ve örgütünün kültürü ile uyumlu çalışanlara sahip olması örgütlerin amaç ve hedeflerine hızlı bir şekilde ulaşmasını sağlar. Bu araştırmanın amacı, çalışanların iş tatmini ve örgütsel bağlılıklarının örgütsel vatandaşlık davranışı üzerindeki etkisinde örgüt kültürünün aracı rolünü incelemektir. Araştırmanın evreni İstanbul, örneklemi ise Bakırköy'de faaliyet gösterin özel bir şirkette çalışan 300 kişidir.
Özet (Çeviri)
Today, since the competitive environment in the global market is intense, institutions need to stay ahead of their competitors in order to stay in the market for a long time. For this, first of all, the employees who ensure the production and progress of the work within the organization have a large share. An employee who loves his job shows the necessary attention to his job and strives for the success of the institution. This provides a competitive advantage by increasing the efficiency and productivity of the institution. People spend the most important hours of their day at work. In order for them to enjoy this time they spend at work, they need to be satisfied with their work. If the employee's job satisfaction and organizational commitment are high, he makes his job more attentive and enjoyable. It works by using all the means at its disposal in order for the organization to achieve its goals and objectives. In addition, by exhibiting organizational citizenship behavior, the employee undertakes duties for the organization even if it is not his duty, makes suggestions for the organization when necessary, and helps his colleagues. The employee who is compatible with the organizational culture cooperates with the organization. The fact that organizations have employees who love their job, are loyal to the organization and are compatible with the culture of the organization enable organizations to reach their goals and objectives quickly. The purpose of this research is to examine the mediating role of organizational culture in the effect of employees' job satisfaction and organizational commitment on organizational citizenship behavior. The population of the research is Istanbul, and the sample is 300 people working in a private company operating in Bakırköy.