Küçük ve orta büyüklükteki imalat işletmelerinde sürdürülebilir üretim düzeyinin belirlenmesine yönelik bir alan araştırması
A field study to determine the level of sustainable production in small and medium-sized manufacturing enterprises
- Tez No: 827512
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RECEP AKDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler, Sürdürülebilir Üretim, Sürdürülebilir Üretim Düzeyi, Small and Medium-Sized Enterprises, Sustainable Production, Sustainable Production Level
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Sürdürülebilirlik, işletmeler için günümüzde giderek önem kazanan bir kavramdır. Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ'ler) de bu alanda önemli bir düzeyde rol oynamaktadır. KOBİ'lerde sürdürülebilir üretim düzeyi, çevresel, sosyal ve ekonomik sorumlulukları dengeli bir şekilde ele almayı ve uzun vadeli başarıyı hedeflemeyi içeren bir yaklaşımdır. Bu yaklaşım, işletmelerin çevre dostu ve sürdürülebilir uygulamalara önem vermesini, enerji ve kaynak verimliliği sağlamak için çaba sarf etmesini ve atık yönetimi ile geri dönüşüm faaliyetlerine odaklanmasını teşvik etmektedir. Bu çalışmanın amacı, Mardin Organize Sanayi Bölgesi'ndeki (MOSB) KOBİ'lerin sürdürülebilir üretim düzeyini araştırmaktır. MOSB'deki 156 aktif imalat işletmesi içerisinden 94 işletme ile yüz yüze anket yapılarak saha araştırması gerçekleştirilmiştir. Anket verileri SPSS 20 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular, MOSB'deki KOBİ'lerin ürün tasarımından başlayarak üretim süreçlerine, atık yönetimine, enerji kullanımına, tedarik zincirine, tersine lojistiğe, ekonomik ve sosyal sorumluluklara kadar sürdürülebilirlik odaklı adımlar attıkları görülmektedir. Bu durum, işletmelerin çevre dostu ve sürdürülebilir uygulamalara verdiği önemi yansıtarak sürdürülebilir üretim düzeylerinin yüksek olduğunu göstermektedir. Ayrıca demografik değişkenlerle sürdürülebilir üretim düzeyi ile cinsiyet, eğitim durumu, sektör, çalışma süresi, toplam deneyim ve çevreyle ilgili kamu kurumlarında çalışma arasında anlamlı ilişki ve yine sürdürülebilir üretim düzeyi ile cinsiyet, yaş, medeni durum, eğitim durumu, sektör, çalışma süresi ve toplam deneyim arasında farklılık bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Sustainability is a concept that is becoming increasingl important for businesses today. Small and Medium-Sized Enterprises (SMEs) also play an important role in this field.Sustainable production level in SMEs is an approach that includes addressing environmental, social and economic responsibilities in a balanced manner and aiming for long-term success.This approach encourages businesses to attach importance to environmentally friendly and sustainable practices, strive to ensure energy and resource efficiency, and focus on waste management and recycling activities.The aim of this study is to investigate the sustainable production level of SMEs in Mardin Organized IndustrialZone (MOIZ).Field research was carried out by conducting a face-to-face survey with 94 enterprises among the 156 active manufacturing enterprises in MOSB. Survey data were analyzed using the SPSS 20 package program. The findings show that SMEs in MOIZ take sustainability-oriented steps, starting from product design to production processes, waste management, energy use, supply chain, reverse logistics, economic and social responsibilities. This shows that sustainable production levels are high, reflecting the importance that businesses attach to environmentally friendly and sustainable practices. In addition, there is a significant relationship between demographic variables and sustainable production level and gender, educational status, sector, working time, total experience and working in environmentally related public institutions, and also between sustainable production level and gender, age, marital status, educational status, sector, working time and total experience. There was a difference between experiences.