Endovasküler trombektomi yapılan akut iskemik inme hastalarında sedoanaljezi ve genel anestezinin erken nörolojik iyileşme üzerindeki etkisinin araştırılması
The effect of sedoanalgesia and general anaesthesia on early neurological recovery in acute ischaemic stroke patients undergoing endovascular thrombectomy
- Tez No: 833977
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZELİHA TUNCEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Acute ischemic stroke, endovascular mechanical thrombectomy, general anesthesia, sedoanalgesia, early neurological recovery
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Bu çalışmanın hipotezi endovasküler trombektomi uygulanan akut iskemik inme hastalarında sedoanaljezinin genel anesteziye göre daha iyi erken nörolojik iyileşme sağlayacağıdır ve her iki anestezi yöntemine ait hemodinamik verileri araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif randomize kontrollü çalışmaya endovasküler mekanik trombektomi uygulanan akut iskemik inme tanılı toplam 62 hasta dahil edildi. Hastalar sedoanaljezi grubu (SA=31 hasta) ve genel anestezi grubu (GA=31 hasta) olarak iki gruba ayrıldı. Hastaların yaş, cinsiyet, vücut kitle indeksi, yandaş hastalıkları, işlem öncesi serebral iskemi süresi, girişimsel işlem süresi kayıt edildi. İşlem sırasında KTA, SpO2, BIS, OAB, ETCO2 değerleri kayıt edildi. NIHSS, GKS ve FOUR skorları girişimsel trombektomi öncesi, işlemden 2 saat sonra, postoperatif 24. ve 48. saatlerde kayıt edildi. Yoğun bakım ve hastanede yatış süresi, taburculuk şekli, geliş ve işlem sonrası 48. saatte erken nörolojik outcome bulguları (hemiparezi, hemipleji, afazi, fasial paralizi) kayıt edildi. Bulgular: Çalışmamızda sedoanaljezi ve genel anestezi grubu arasında işlem öncesi, işlem sonrası 2. saat, 24. saat, 48. saat NIHSS, FOUR ve GKS puanlarında gruplar arasında anlamlı fark yoktu. (p>0.05) İşlem öncesi iskemi süresi genel anestezi grubunda anlamlı yüksekti ve işlem süresi sedoanaljezi grubunda anlamlı yüksek idi. (p0.05) Sonuç: Çalışmamızda işlem öncesi iskemi süresi sedonaljezi grubunda daha kısa olmasına rağmen trombektomi işlem süresinin daha uzun olduğunu tespit ettik. Genel anestezi ve sedoanaljezi grubunda erken nörolojik bulgularda, yoğun bakım yatış süresinde, hastanede yatış süresinde ve taburculuk şeklinde anlamlı bir fark bulamadık. Sonuç olarak akut iskemik inmede trombektomi işlemi yapılan hastalarda sedoanaljezinin genel anesteziye üstünlüğü olmadığı ve daha fazla randomize kontrollü çalışmaya ihtiyaç olduğu sonucuna vardık. Anahtar Kelimerler: Akut iskemik inme, endovasküler mekanik trombektomi, genel anestezi, sedoanaljezi, erken nörolojik iyileşme
Özet (Çeviri)
Objective: The hypothesis of this study is that sedoanalgesia will provide better early neurological recovery than general anaesthesia in acute ischaemic stroke patients undergoing endovascular thrombectomy and to investigate the haemodynamic data of both anaesthetic methods. Material and Method: This prospective randomised controlled study included 62 patients with acute ischaemic stroke who underwent endovascular mechanical thrombectomy. Patients were divided into two groups as sedoanalgesia group (SA=31 patients) and general anaesthesia group (GA=31 patients). Age, gender, body mass index, comorbidities, duration of cerebral ischaemia before the procedure and duration of interventional procedure were recorded. Heart rate, SpO2, BIS, OAB, ETCO2 values were recorded during the procedure. NIHSS, GCS and FOUR scores were recorded before interventional thrombectomy, 2 hours after the procedure, 24 and 48 hours postoperatively. Duration of intensive care unit and hospital stay, discharge mode, early neurological outcome findings (hemiparesis, hemiplegia, aphasia, facial paralysis) on arrival and 48 hours after the procedure were recorded. Results: In our study, there was no significant difference between the sedoanalgesia and general anaesthesia groups in the pre-procedure, post-procedure 2nd hour, 24th hour, 48th hour NIHSS, FOUR and GCS scores. (p>0.05) The duration of ischaemia before the procedure was significantly higher in the general anaesthesia group and the duration of the procedure was significantly higher in the sedoanalgesia group. (p0.05) Conclusion: In our study, although the duration of pre-procedural ischaemia was shorter in the sedonalgesia group, the duration of thrombectomy procedure was longer. We did not find any significant difference in early neurological findings, duration of intensive care unit stay, hospital stay and discharge in general anaesthesia and sedoanalgesia groups. In conclusion, we concluded that sedoanalgesia is not superior to general anaesthesia in patients undergoing thrombectomy procedure in acute ischaemic stroke and more randomised controlled studies are needed.