Şehirlerin markalaşmasında tipografinin rolü
The role of typography in city branding
  1. Tez No: 834187
  2. Yazar: BUSE KAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Matbaacılık, Reklamcılık, Fine Arts, Typography, Advertising
  6. Anahtar Kelimeler: Marka, Marka Şehir, Şehir Tipografisi, Tipografi, Brand, Brand City, City Typography, Typography
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Yirmi birinci yüzyılda şehir markalaşmasına duyulan ihtiyaç belirgindir ve yöneticileri rekabet edebilmek ve tercih edilebilmek için bu yönde hareket etmeye motive etmektedir. Şehir ve toplumda yaşayanlar arasında iletişim kurmak için oluşturulan tasarımlarda çoğunlukla tipografiden yararlanılmaktadır. Çalışmada yazının evrimi, tipografinin geçirdiği kültürel ve tarihsel değişimler, önemli tipografik gelişmeler, şehir ve tipografinin etkileşime girdiği alanlar ve tipografinin şehir kültürünü nasıl etkilediği örneklerle incelenmiştir. Marka ve marka şehirlerin gelişimi, şehrin tipografik kimliği ve marka şehirler ile tipografi arasındaki ilişki vurgulanmıştır. Markalaşma ve tipografinin marka şehir oluşturmada nasıl bir ilişki içinde olduğu araştırılmıştır. Tipografinin, markanın kişiliğini ifade etmek için işlevsel bir araç olduğu görülmüştür. Bu çalışma, marka şehirlerin bu gelişim sürecindeki mevcut durumunun yanı sıra“marka şehir”geliştirme sürecinin bir sonucu olarak güçlü bir şehir imajının nasıl oluşturulabileceğini ortaya çıkarmayı ve değerlendirmeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The need for city branding is evident in the 21st century, motivating city administrators to strive for competitiveness and desirability. Typography is often utilized in designs created to communicate with cities and their inhabitants. This study examines the evolution of writing, cultural and historical changes in typography, significant typographic developments, and the interaction between typography and the city, along with examples of how typography influences urban culture. The development of brands and brand cities, the typographic identity of cities, and the relationship between brand cities and typography are emphasized. The study explores the relationship between branding, typography, and the creation of brand cities. Typography is seen as a functional tool to express the personality of a brand. This research aims to reveal and evaluate how a strong city image can be created as a result of the current state of brand cities and the development process of a“brand city”.