Otantik liderliğin örgütsel ses ve sessizlik üzerindeki etkisi: Yöneticiye güvenin aracılık rolü
The effect of authentic leadership on organizational voice and silence: The mediating role of trust in manager
  1. Tez No: 835004
  2. Yazar: MERVE AKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MESUT SAĞNAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Otantik liderlik, örgütsel ses, örgütsel sessizlik, yöneticiye güven, Authentic Leadership, organizational silence, organizational voice, trust in manager
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu çalışma, ilkoğretim okullarında görev yapmakta olan öğretmenlerin algılarına göre okul müdürlerinin otantik liderlik davranışlarının örgütsel ses ve sessizlik üzerindeki etkisinde yöneticiye güvenin aracılık rolünü ortaya koymayı amaçlamaktadır. Araştırmada tarama yöntemi kullanılmıştır. Veriler, Kişisel Bilgi Formu, Otantik Liderlik Ölçeği, Örgütsel Ses ve Sessizlik Ölçeği, Örgütsel Güven Ölçeği ile elde edilmiştir. Araştırmanın örneklemini 2020-2021 eğitim öğretim yılında Niğde ili merkez ilçesinde bulunan resmi ilköğretim okullarında görev yapan 355 öğretmen oluşturmaktadır. Veriler yüzde, frekans, ortalama, tek yönlü varyans analizi, T- testi, Pearson Momentler çarpımı korelasyonu ve regresyon analizi tekniği kullanılarak çözümlenmiştir. Yöneticiye güvenin aracılık rolünü Yapısal Eşitlik Modellemesi (YEM) ile belirlenmiştir. Veri analizi için SPSS 20.0 ve AMOS 20.0 istatistik paket programları kullanılmıştır. İlköğretim okullarında çalışan öğretmen algılarına göre; okul müdürlerinin otantik liderlik davranışları ile öğretmenlerin örgütsel ses davranışları arasında pozitif yönde, örgütsel sessizlik davranışları arasında da negatif yönde anlamlı bir ilişki vardır. Yapılan regresyon analizleri sonucunda, kurulan model anlamlıdır. Yöneticiye güven hem otantik liderlik ile ses, hem de otantik liderlik sessizlik ilişkisinde tam aracılık rolü üstlenmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to reveal the mediating role of trust in manager in the effect of school principals' authentic leadership behaviors on organizational voice and silence according to the perceptions of teachers working in public primary education institutions. The survey method was used in the research. The data were collected with the 'Personal Information Form', 'Authentic Leadership Scale', 'Organizational Voice and Silence Scale' and 'Organizational Trust' scale. The sample of the study consisted of 355 teachers who are working in public primary education institutions in the central district of Niğde province in the academic year of 2020-2021. The data were analyzed by using the statistical techniques percentage, frequency, mean, one-way anova (Varience), T-test, Pearson moments correlation coefficient and regression. The mediating role of trust in manager was determined by Structural Equation Modeling (SEM). SPSS 20.0 and AMOS 20.0 statistical software packages were used for data analysis. Based on the perceptions of teachers working in primary education institutions; there is a positive relationship between school principals' authentic leadership behaviors and teachers' organizational voice behaviors, and a negative significant relationship between organizational silence behaviors. As a result of the regression analyzes, the established model is meaningful. Trust in manager has fully mediated the relationship between authentic leadership and voice, authentic leadership and silence.