Covid-19 sürecinde uzaktan eğitimin özel eğitime etkisi: Öğretmen ve aile görüşleri
- Tez No: 841501
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN AVCIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Uzaktan Eğitim, Covid-19, Algı, Özel Eğitim, Öğretmen, Distance Education, Covid-19, Perception, Special Education, Teacher
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Zihin Engellilerin Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu araştırmanın amacı, COVID-19 salgını sürecinde özel eğitime gereksinimi olan öğrencilerin eğitim uygulamalarının hangi düzeyde gerçekleştirildiğinin saptanması ve bu uygulamalara yönelik öğretmenler ile ailelerin görüşlerinin belirlenmesidir. Karma araştırma yöntemi kullanılan bu araştırmada hem nitel hem de nicel veriler toplanmıştır. Araştırmanın nicel verileri araştırmacı tarafından geliştirilen“Özel Eğitim Öğretmenlerine Yönelik Uzaktan Eğitim Görüş Anketi”ve“Özel Gereksinimi Olan Çocuğa Sahip KKTC'de Yaşayan Ailelere Yönelik Uzaktan Eğitim Görüş Anketi”ile elde edilmiştir. Nitel veriler ise yarı yapılandırılmış görüşme formu ile elde edilmiştir. Görüşmeler Zoom uygulaması üzerinden online gerçekleştirilmiştir. Nicel veriler SPSS 25 paket programı kullanılarak T-testi, ANOVA, Mann Whitney U, Kruskal Wallis H testleri ile analiz edilmiştir. Nitel veriler betimsel analiz yapılarak incelenmiştir. Her iki anket ile toplanan veriler doğrultusunda Türkiye ile KKTC'de görev yapan öğretmenlerin ve KKTC'de yaşayan ailelerin uzaktan eğitime yönelik algıları çeşitli değişkenler açısından incelenmiştir. Araştırmadan elde edilen nitel bulgulara göre, öğretmenlerin büyük çoğunluğu uzaktan eğitimin özel eğitime uygun bir yöntem olmadığını dile getirmişlerdir. Bunun sebepleri arasında birebir etkileşim içerisinde olunmaması, öğrencilerdeki dikkat eksikliği, iletişim kurulamaması gibi sorunlardan bahsetmişlerdir. Öğretmenler uzaktan eğitimde teknolojik yetersizlik ile karşı karşıya kaldıklarına yönelik görüş bildirmişlerdir. Öğretmenlerin uzaktan eğitim sürecine ilişkin önerilerine bakıldığında, öğretmenlerin en çok teknolojik imkânsızlıkların giderilmesine yönelik görüş bildirdikleri sonucuna varılmıştır. Araştırmanın nicel verilerine göre, öğretmenlere uygulanan görüş anketinin cinsiyet, medeni durum, yaş, mezun olduğu alan, yaşadığı şehir, mesleki deneyim ve görev yapılan okul türü değişkenlerine ilişkin anlamlı farklılığın olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. KKTC'de yaşayan ailelere uygulanan uzaktan eğitim görüş anketinin cinsiyet, medeni, durum, yaş, mezuniyet düzeyi, çocuk sayısı, evde internet olup olmama ve uzaktan eğitimi nasıl takip ettiklerine ilişkin değişkenlerde anlamlı farklılığın olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to measure educational practices of students who need special education during the COVID-19 epidemic and to determine the views of teachers and families on these practices. For this purpose, two scales were developed for teachers in both Turkey and the Turkish Republic of Northern Cyprus and for families in the TRNC, and results regarding the applicability of the two scales were obtained. In this study, which used mixed research method, both qualitative and quantitative data were collected. The quantitative data of the study were obtained with the“Distance Education Perception Scale for Special Education Teachers”and“Distance Education Perception Scale for Families with Children with Special Needs Living in the TRNC”developed by the researcher. Qualitative data were obtained with a semi-structured interview form. The interviews were conducted online via the Zoom application. Quantitative data were analyzed with T-test, ANOVA, Mann Whitney U, Kruskal Wallis H tests using SPSS. Qualitative data were analyzed by descriptive analysis. In line with the data collected by both scales, the perceptions of teachers working in Turkey and the TRNC and the parents living in the TRNC towards distance education were examined in terms of various variables. Considering the opinions expressed by the teachers as a result of the qualitative study, the majority stated that distance education is not a suitable method for special education. They mentioned problems like lack of one-to-one interaction ve attention in students, and inability to communicate among the reasons for this. It has been observed that they are faced with technological inadequacy in distance education according to teachers. Considering the teachers' suggestions regarding the process of distance education, it was concluded that the teachers mostly expressed their opinions on the possible solutions. Quantitative study results indicate that the perception scale applied to the teachers did not have a significant difference regarding the variables of gender, marital status, age, graduated area, city of residence, professional experience and type of school. It was concluded that the distance education perception scale applied to the families living in the TRNC did not differ significantly in terms of gender, marital status, age, graduation level, number of children, internet access and how they followed distance education. It has been concluded that there is no significant difference in the variables related to same parameters and there is no significant difference in the variables related to these parameters as well.