Language self-efficacy, foreign language anxiety and program satisfaction among university students in a preparatory program
Hazırlık programındaki üniversite öğrencileri arasında dil öz yeterliği, yabancı dil kaygısı ve program memnuniyeti
  1. Tez No: 940568
  2. Yazar: BİLGE TERTEMİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU MELEK KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öz yeterlik, yabancı dil kaygısı, ders memnuniyeti, İngilizce hazırlık programı, yabancı dil öğetimi, duyuşsal faktörler, Self-efficacy, foreign language anxiety, course satisfaction, English preparatory programme, foreign language teaching, affective factors
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 272
Özet
Bu çalışmanın amacı, İngilizce hazırlık programında öğrenim gören üniversite öğrencilerinin İngilizce öz yeterliklerini, yabancı dil kaygılarını ve programdan memnuniyetlerini ve bu faktörler arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu karma yöntem çalışmasında, Mardin Artuklu Üniversitesi 2023-2024 İngilizce Hazırlık Programından 125 öğrenci nicel aşamaya, 11 öğrenci ise nitel aşamaya katılmıştır. Çalışmanın nicel verileri Wang ve diğerleri (2012) tarafından geliştirilen“Questionnaire of Self-efficacy (QESE)”, Botes ve diğerleri (2020) tarafından geliştirilen“Short form of Foreign Language Classroom Anxiety Scale (S-FLCAS)”ve Taşgın ve Korucuk (2018) tarafından geliştirilen“Foreign Language Lesson Satisfaction Scale (FLSS)”kullanılarak toplanmıştır. Bulgular, öğrencilerin öz yeterlilik ve memnuniyet düzeylerinin yüksek olduğunu, ancak kaygı düzeylerinin orta düzeyde olduğunu ortaya koymuştur. Cinsiyetin öz yeterlik, kaygı veya memnuniyet düzeyleri üzerinde anlamlı bir etkisi olmamasına rağmen, hem dil yeterliği hem de akademik başarı düzeyleri öz yeterlik ve kaygıyı önemli ölçüde etkilemektedir. Yapısal eşitlik modellemesi, yabancı dil kaygısının öz yeterliliğin tüm boyutlarını negatif yönde yordadığını, müfredattan memnuniyetin ise öğrencilerin algılanan yeterliliğini pozitif yönde etkilediğini ortaya koymuştur. Yarı yapılandırılmış görüşmelerin tematik analizi, öğrencilerin öz yeterlilik kaynaklarını hazırlık eğitimi, İngilizceye maruz kalma ve pratik yapma gibi faktörlere bağladıklarını ortaya koyarken, öne çıkan kaygı kaynakları iletişim kaygısı, dilsel yeterlilik eksikliği, kişilik özellikler ve mesleki kaygılar olarak belirlenmiştir. Memnuniyet göz önüne alındığında, eğitmen kalitesi, program yapısı ve derslere teknolojinin entegrasyonu gibi faktörler öğrencilerin programa yönelik memnuniyetlerine önemli katkılarda bulunmuştur. Son olarak, öğrenciler konuşma becerisine daha fazla önem verilebileceğini, ders yoğunluğunda ayarlamalar yapılmasını ve daha bireyselleştirilmiş öğrenme fırsatları sunulması gibi önerilerde bulunmuşlardır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the English self-efficacy, foreign language anxiety and satisfaction with the program of university students studying in an English preparatory program and the relationship between these factors. In this mixed method study, 125 students from Mardin Artuklu University 2023-2024 English Preparatory Program participated in the quantitative phase and 11 students participated in the qualitative phase. The quantitative data of the study were collected using the“Questionnaire of Self-Efficacy (QESE)”by Wang et al. (2012),“Short form of Foreign Language Classroom Anxiety Scale (S-FLCAS)”by Botes et al. (2020) and“Foreign Language Lesson Satisfaction Scale (FLSS)”by Taşgın & Korucuk (2018). The findings revealed that students' self-efficacy and satisfaction levels were high but anxiety was found to be moderate. Although gender had no significant effect on self-efficacy, anxiety or satisfaction levels, both language proficiency and academic achievement levels significantly affected self-efficacy and anxiety. Structural equation modeling revealed that foreign language anxiety negatively predicted all dimensions of self-efficacy, while satisfaction with the curriculum positively affected students' perceived proficiency. The thematic analysis of the semi-structured interviews revealed that students attributed their sources of self-efficacy to factors such as preparatory education, exposure to English, and practice. The prominent sources of anxiety were identified as communication anxiety, lack linguistic competence, personality traits, and professional concerns. Considering satisfaction, factors as instructor quality, program structure, and technology integration were key contributors. Finally, students suggested more emphasis on speaking skills, adjustments in lesson intensity, and more individualized learning opportunities.