Yabancı dil olarak İngilizce öğrenen öğrencilerin düzeltici geribildirim algıları ile yabancı dil kaygıları arasındaki ilişki
The relationship between learning English as a foreign language students' perception of corrective feedback and foreign language anxiety
- Tez No: 850350
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYNUR PALA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sınıf içi yabancı dil kaygısı, Düzeltici geri bildirim, Yabancı dil edinimi, Öğrenci algıları, Foreign language classroom anxiety, Corrective feedback, Foreign language acquisition, Student perceptions
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalışmanın amacı yabancı dil ağırlıklı bölüm seçen 11 ve 12. Sınıf öğrencilerinin düzeltici geribildirim algıları ile sınıf içi yabancı dil kaygıları arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Bu çalışma nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeline göre desenlenmiştir. Çalışma grubunu, Manisa ilindeki Anadolu Liselerinde 2022-2023 yılında öğrenim gören, yabancı dil ağırlıklı alan seçimi yapmış 11 ve 12. Sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırma verileri; Çetinkaya ve Hamzadayı (2015) tarafından Türkçeye uyarlanan, Fukuda (2004) tarafından geliştirilen“Düzeltici Geribildirim İnanç Ölçeği”ve Gürsu (2011) tarafından Türkçeye uyarlanan, Horwitz ve diğerleri (1986) tarafından geliştirilen“Sınıf İçi Yabancı Dil Kaygısı Ölçeği”uygulanarak elde edilmiştir. Bu çalışmada verilerin analizinde SPSS istatistik programının 29.0.1.0 sürümünden yararlanılmıştır. Madde puanlarının normal dağılım durumu eğiklik ve basıklık değerlerinin incelemesi aracılığıyla gerçekleştirilmiştir. Bununla birlikte, katılımcıları kaygı düzeylerine göre gruplayabilmek için kortalamalar kümeleme analizinden yararlanılmıştır. Öte yandan, geçerlik ve güvenirlik analizleri kapsamında açımlayıcı faktör analizi ile Cronbach'ın alfası güvenirlik analizi uygulanmıştır. Ek olarak, çalışmada kullanılan ölçüm araçlarının kanıtlanması için bağımsız örneklemler t-test, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Pearson korelasyon analizi ile çoklu regresyon analizi istatistiklerinden yararlanılmıştır. Sınıf içi yabancı dil kaygısı ile düzeltici geri bildirim inancı arasında istatistiksel olarak anlamlı, negatif ve orta düzeyde bir ilişki olduğu saptanmıştır. Bunun yanında, kaygı düzeyi düşük ve orta olan katılımcılar ile yüksek olan katılımcılar arasında anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir. Son olarak, sınıf içi yabancı dil kaygısının düzeltici geri bildirim inancı üzerinde etkili olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between corrective feedback perceptions and foreign language classroom anxieties of 11th and 12th grade students who chose a foreign language as major in their high schools. One of the quantitative research methods, the relational screening model, was used in the design of this descriptive study. The study group comprises 11th and 12th graders enrolled in Anatolian High Schools in Manisa for the 2022–2023 school year and selected a field based on a foreign language. Research data are obtained by applying the“Corrective Feedback Belief Scale”developed by Fukuda (2004) and adapted to Turkish by Çetinkaya and Hamzadayı (2015) and applying the“Foreign Language Anxiety Scale in the Classroom”developed by Horwitz et al. (1986), adapted into Turkish by Gürsu (2011). The data analysis of this study was conducted using SPSS statistical records version 29.0.1.0. The normal distribution of item scores was determined by examining the skewness and kurtosis values. However, k-means cluster analysis was used to group participants according to their anxiety levels. On the other hand, exploratory factor analysis and Cronbach's alpha reliability analysis were applied within the scope of validity and reliability analyses. Independent samples t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), Pearson correlation analysis and multiple regression analysis statistics were used to prove the measurement tools used in the study. It was determined that there was a statistically significant, negative and moderate relationship between in-class foreign language anxiety and corrective feedback belief. In addition, a significant difference was detected between participants with low and medium anxiety levels and participants with high anxiety levels. Finally, it was observed that in-class foreign language anxiety had an impact on corrective feedback beliefs.