The impact of digital presence on the relationship between innovativeness and firm performance in Sub-Saharan Africa
Sahra Altı Afrika'da dijital varoluşunun yenilikçilik ve işletme performansı arasındaki ilişki üzerindeki etkisi / L'impact de la présence numérique sur la relation entreinnovation et performance des entreprises en AfriqueSubsaharienne
  1. Tez No: 855595
  2. Yazar: MAHAMANE SANI MAMADOU YACOUBA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FEYZA AĞLARGÖZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yenilikçilik, Dijitalleşme, Teknoloji, Firma performansı, Sahra Altı Afrika, Batı Afrika, Innovation, Digitalization, Technology, Firm performance, Sub-Saharan Africa
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Son yıllarda dijitalleşme fenomeni Afrika kıtasında hızla yayılmakta ve ayrım yapmaksızın tüm faaliyet sektörlerini etkilemektedir. Bu araştırma, dijitalin ve yeniliğin nasıl makul bir avantaj sağlayabileceğine odaklanarak Sahra Altı Afrika'daki çeşitli işletmelerin yaklaşımlarını ve perspektiflerini netleştirmeye amacıdır. Makale ayrıca dijital varlık kavramını ve uygulamalarını araştırırken, onları şekillendiren farklı boyutlar ve yapılar aracılığıyla firma yenilikçiliği ve performans arasındaki ilişkiyi belirlenmektedir. Araştırmada, veriler ön görüşmeler ve çevrimiçi anketler aracılığıyla toplanmıştır. Araştırmanın sonucunda, yenilikçilik yapıları ve firma performansının ana hatları tanımlanmış, ardından dijital uygulamalar ve işletmelerin bunlara yönelimi derinlemesine araştırılmıştır. Araştırmanın sonuçları, yenilikçiliğin süreç, ürün ve pazarlama boyutları aracılığıyla firma performansıyla pozitif yönde ilişkili olduğunu göstermektedir. Ayrıca dijital varoluşunun dijital dönüşüm ve dijital kullanım yoluyla yenilikçiliğe doğrudan olumlu bir etkiye sahip olduğu ortaya çıkmaktadır. Bununla birlikte, yenilikçilik ve performans arasındaki ilişki üzerinde moderatör rolü bulunamamıştır. Öte yandan, web siteleri, e-postalar ve sosyal medya gibi dijital araçların, işletmeyi ve ürünlerini tanıtma, ayrıca hedef kitleyle etkileşim ve veri toplama amacıyla en çok kullanıldığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The phenomenon of digitalization has gained ground in recent years on the African continent, affecting all sectors of activity without distinction. By focusing on how the digital and innovation can lead to reasonable advantage, we proceed on clarifying approaches and perspectives of various businesses in the Sub-Saharan Africa with a focus on the western region. The paper also investigates the digital presence concept and practices while determining its relationship with firm innovativeness and performance through the different dimensions and constructs which shape them. In this research, a pre-interview was handled followed by online survey developed under google form through which data were collected. As a result of the research, innovation constructs and the contours of firm performance were described followed by a deep exploration of digital practices and orientation of businesses toward them. Results of the study revealed that innovativeness is positively associated with firm performance through process, product and marketing dimensions. Further, it was found that digital presence has direct positive impact on innovativeness through digital transformation and digital usage. However, its moderating role on the relationship between innovativeness and firm performance was not significant. It was also found that digital tools like websites, e-mails and social media are the most used with the goal to promote the business & its products also for interaction with audience and data gathering.