Tedarik zincirlerinde koordinasyon düzeyini etkileyen faktörlerin önceliklendirilmesi: Yapı malzemesi imalat sektöründe AHP tekniğine dayalı bir araştırma
Prioritizing the factors affecting the level of coordination in supply chains: A research based on AHP technique in the construction materials manufacturing industry
- Tez No: 860579
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM MÜJDAT BAŞARAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tedarik Zinciri, Tedarik Zinciri Koordinasyonu, AHP Yöntemi, Supply Chain, Supply Chain Coordination, AHP Method
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Tedarik zinciri koordinasyon düzeyi farklı tedarik zinciri aktörleri arasında karşılıklı bağımlılık temelli ilişkilerin ne ölçüde uyumlu hale getirildiğini ve zincir üzerindeki farklı aktörlerin ortak amaçlar doğrultusunda hareket edebilme yeteneğini ortaya koymaktadır. Diğer taraftan tedarik zinciri süreçleri ve dolayısıyla tedarik zinciri koordinasyonu işletme süreçlerini şekillendiren pek çok faktörün etkisi altındadır. Keşfedici araştırma tasarımına göre şekillendirilen bu çalışmanın temel amacı Türkiye'nin Batı Karadeniz Bölgesi'nde inşaat sektörünün temel girdi faktörlerini üreten seramik ve çimento alt sektörlerinde tedarik zinciri koordinasyonunu etkileyen ana faktörler ve bu faktörleri şekillendiren alt faktörlerin önem düzeylerini farklı faktörlerin etkilerini de dikkate alarak incelemektir. Çalışma sonunda açıkça ortaya çıkmıştır ki; bölge tedarik zincirlerinde tedarik zinciri koordinasyonunu belirleyen ana faktörler ve bu faktörleri etkileyen alt faktörler özellikle sektörel etkilerden, işletme büyüklüğünden ve işletmelerin mali büyüklüklerinden etkilenmektedir. Çalışma sonuçlarına göre koordinasyon düzeyini etkileyen bu faktörler, özellikle işletme süreçleri ve onları belirleyen ana faktörleri doğrudan ve dolaylı olarak etkilemektedir. Bu çalışmanın ilgili yazına temel katkısı, koordinasyon düzeyini etkileyen farklı faktörler ve bunların koordinasyon öncelikleri üzerindeki etkilerine ilişkin bölge ve sektör dinamikleri ile ilgili keşifsel tespitlere dayanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The level of supply chain coordination reveals the extent to which interdependence-based relations between different supply chain actors are harmonized and the ability of different actors on the chain to act in line with common goals. On the other hand, supply chain processes and thus supply chain coordination are under the influence of many factors that shape business processes. The main purpose of this study, which was shaped according to exploratory research design, is to examine the main factors affecting the supply chain coordination in the ceramic and cement sub-sectors that produce the basic input factors of the construction sector in the Western Black Sea Region of Turkey, and the importance levels of the sub-factors that shape these factors, taking into account the effects of different factors. At the end of the study, it was clearly revealed that; The main factors that determine the supply chain coordination in the regional supply chains and the sub-factors that affect these factors are especially affected by the sectoral effects, the size of the business and the financial size of the businesses. According to the results of the study, these factors that affect the level of coordination, in particular directly and indirectly affect the business processes and the main factors that determine them. The main contribution of this study to the related literature is based on the exploratory determinations of the regional and sector dynamics regarding the different factors affecting the level of coordination and their effects on coordination priorities.