1960-2020 yılları arasında Türk dilleri üzerine yapılmış İngilizce çalışmalar ile ilgili açıklamalı bibliyografya
An annotated bibliography in English on Turkic languages between 1960-2020
  1. Tez No: 869462
  2. Yazar: GÖKHAN ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEVLÜT GÜLTEKİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bibliyografya, Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Bibliography, Linguistics, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Türkoloji, Türk dilleri, açıklamalı bibliyografya, İngilizce Türkoloji çalışmaları, Türkoloji araştırmaları, Turkology, Turkic languages, annotated bibliography, Turkological studies in English, Turkological research
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrasya Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 621
Özet
Bu doktora tezinin amacı, 1960-2020 yılları arasında Türk dilleri üzerine İngilizce olarak yazılmış çalışmaların açıklamalı bir bibliyografyasını hazırlamaktır. Türk dilleri üzerine İngilizce çalışmalarla ilgili açıklamalı bibliyografya konusu Türkoloji araştırmalarının genel olarak eksik kaldığı bir noktadır. Böyle bir bibliyografyanın hazırlanması Türkoloji için bir ihtiyaç olmuştur. Bu yüzden, bu çalışma literatürde oldukça az ele alınmış olan bu konuyu, Türk dillerinin incelendiği İngilizce çalışmaları belirleyerek sistematik biçimde daha kapsamlı bir hâle getirmektedir. Tarihî ve çağdaş Türk lehçeleri ile ilgili yapılan İngilizce çalışmaları ele alan tez çalışmamız Johanson'un Türk dilleri sınıflandırmasını esas almıştır. Bu tez; Türkoloji üzerine Türkiye ve Türkiye dışında İngilizce olarak yayımlanmış kitaplar, makaleler, tezler, bildiriler ve bunlara benzer her türlü yayının değerlendirilmesinden oluşturmaktadır. Yaklaşık 60 yıllık bir süreyi içine alan bu çalışmada, kısaca tanıtımları yapılan yayınlar listelenmiş ve bu yayınların abece sırasıyla kitabiyat künyeleri yazılmıştır. İçeriğine ulaşılamayan çalışmalar ayrıca belirtilmiştir. Teze; yazım (ortografi), ses bilimi (fonoloji), biçim bilimi (morfoloji), söz dizimi (sentaks), köken bilimi (etimoloji), ağız bilimi (diyalektoloji), anlam bilimi (semantik), sözcük bilimi (leksikoloji), ad bilimi (onomastika), tanıtmalar, Türk dilleri ile ilgili genel konular ve diğer konular gibi Türkolojinin her türlü konusu dâhil edilmiştir. Çalışmanın sonuna konu dizini ve yazar adları dizini eklenmiştir. Dizinlerden sonra, incelenen İngilizce çalışmalarda geçen dil bilimi terimlerinin Türkçe karşılıklarının (gerektiğinde açıklamalarının) yer aldığı İngilizce-Türkçe ve Türkçe-İngilizce dil bilimi terimleri karşılıkları bölümleri bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The intention of this PhD thesis is to prepare an annotated bibliography of the studies written in English on Turkic languages between 1960 and 2020. The matter of annotated bibliography of the studies in English on Turkic languages is the major drawback of Turkology studies. The preparation of a bibliography like this has been a desideratum for Turkology. Thus, the current study systematically extends this issue, remaining underrepresented in the literature, through the identification of the studies in English on Turkic languages. Our study draws upon the studies in English on historical and modern Turkic languages based on Johanson's classification of Turkic languages. The content of the studies in this thesis is composed of books, articles, theses, papers and all kinds of similar publications in English on Turkology published in and outside Turkey. In this study, covering a period of approximately 60 years, the publications briefly introduced were listed and the bibliographic details of them were written in alphabetical order. The studies which could not be reached were also indicated. All kinds of subjects of Turkology such as orthography, phonology, morphology, syntax, etymology, dialectology, semantics, lexicology, onomastics, work criticism and reviews, general topics related to Turkic languages and other subjects were included in the study. At the end of the study, an index of subject and an index of author names were also added. After the indexes, there is an English-Turkish and Turkish-English glossary of linguistic terms in which the Turkish equivalents (explanations when necessary) of the linguistic terms used in this study were listed.