Masal karakterlerinin sanal gerçeklikleçocuklara anlatımı: Dede Korkut masalları örneği
Fairytale characters in virtual realityexplanation to children: example of dede korkut tales
- Tez No: 873406
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KAYA TABANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Sanal Gerçeklik, İllustrasyon, Dede Korkut Masalları, Hikâye Anlatıcılığı, VR Gözlük, Virtual Reality, Virtual Reality Art, Illustration, Dede Korkut Tales, Storytelling, VR Glasses
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu tez çalışmasında Halk Edebiyatı'nın en eski ve köklü anlatımlarından olan Dede Korkut Hikâyeleri'nin içeriğini, anlatım dili ve karakterlerinin geçmişten günümüze nasıl geldiği, geçirdiği değişimler ve bu eserleri günümüzde daha iyi anlayabilmek için yapılması gereken tasarım fikirleri yer almaktadır. Dede Korkut Hikâyeleri bu tezde Eflatun Cem Güney'in ve Ayşe Sevim'in derlemiş olduğu bu çocuklar için uyarlanmış versiyonundaki çocuklara göre yapılan geliştirmeler incelenmiştir. Geçmişten günümüze geleneksel hikâye kavramından başlayarak yeni medya, dijital hikâye anlatıcılığı, yapay zeka, sanal gerçeklik gibi kavramlar değerlendirilmiştir. Bu tez çalışmasında tez yazarı tarafından yapılan 2D, 3D ve yapay zeka tasarımları sayesinde sanal gerçeklik ortamının nasıl daha zengin ve çocuklar için ilgi çekici hâle getirilebileceği analiz edilmektedir. Tez yazarı tarafından yazılan ve resimlenen Nisan karakteri VR gözlük takıp girdiği sanal ortamda Dede Korkut Hikâyelerindeki karakterlerin 3D boyutlarıyla karşılaşmaktadır. Bu tezin temel amacı Türk Edebiyatı'nın masal kültüründe çok önemli bir yeri olan Dede Korkut Hikâyeleri'nin sanal gerçeklik aracılığıyla çocuklar üzerindeki ilgi ve deneyimlerini incelemektir.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, the content of Dede Korkut Stories, one of the oldest and deep-rooted narratives of Folk Literature, how the narrative language and characters have come from the past to the present, the changes they have undergone and the design ideas that need to be done in order to better understand these works today. In this thesis, the improvements made for children in the adapted version of Dede Korkut Stories for children compiled by Eflatun Cem Güney and Ayşe Sevim are examined. Starting from the traditional story concept from past to present, concepts such as new media, digital storytelling, artificial intelligence, virtual reality are evaluated. The thesis author analyzes how 2D, 3D and artificial intelligence designs can make a book and virtual reality environment richer and more interesting for children. The character Nisan, who is called Nisan with this picture written by the thesis author, encounters the 3D dimensions of the characters in the Dede Korkut Stories in the virtual environment he enters by wearing VR glasses. The main purpose of this thesis is to examine the interest and experiences of Dede Korkut Stories, which have a very important place in the fairy tale culture of Turkish Literature, on children through virtual reality.