Üniversite öğrencilerinde psikolojik esneklik ve yaşamın anlamı
Psychological flexibility and meaning of life in university students
  1. Tez No: 873918
  2. Yazar: EMİNE ERDEM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BETÜL DÜŞÜNCELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik esneklik, Yaşamın anlamı, Var olan anlam, Bulunmaya çalışılan anlam, Psychological flexibility, Meaning of life, Existing meaning, Search of meaning
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu araştırmanın amacı üniversite öğrencilerinde psikolojik esneklik ve yaşamın anlamı arasındaki ilişkiyi tespit etmek ve psikolojik esneklik düzeylerinin cinsiyet, öğrenim görülen bölüm, algılanan sosyo- ekonomik düzey, romantik ilişkiye sahip olma durumu ve romantik ilişkinin süresi değişkenlerine göre incelemektir. Araştırmanın modeli, ilişkisel araştırma modelidir. Bu araştırmanın örneklemi Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde öğrenim gören öğrencilerdir. Çalışma grubunun yaş aralığı 17-45'tir ve 328'i (%84.8) kadın, 59'u (%15.2) erkek olmak üzere toplamda 387 kişiden oluşmaktadır. Araştırmada katılımcıların demografik özelliklerini ölçmek için Kişisel Bilgi Formu, psikolojik esneklik düzeylerini ölçmek için Psikolojik Esneklik Ölçeği ve yaşamın anlamı düzeylerini ölçmek için Yaşamın Anlamı Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizi sürecinde sosyal bilimler için uygun bir istatistik programından yararlanılmıştır. Üniversite öğrencilerinde psikolojik esneklik ve yaşamın anlamı alt boyutları (var olan anlam ve bulunmaya çalışılan anlam) arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla Pearson Korelasyon Analizi yapılmıştır. Var olan anlam ve bulunmaya çalışılan anlamın psikolojik esnekliği yordama düzeyi Hiyerarşik Regresyon Analizi ile belirlenmiştir. Psikolojik esneklik puanlarının cinsiyet ve romantik ilişkiye sahip olma durumu değişkenlerine göre istatiksel açıdan anlamlı farklılık gösterip göstermediği İlişkisiz Örneklemler t Testi ile analiz edilmiştir. Psikolojik esneklik puanlarının öğrenim görülen bölüm, algılanan sosyo-ekonomik düzey ve romantik ilişkinin süresi değişkenleri açısından incelenmesi ise Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) ile yapılıp, farklılıkların hangi gruplarda olduğunu belirlemek amacıyla Bonferonni Testi kullanılmıştır. Yapılan veri analizleri sonucunda psikolojik esneklik ile var olan anlamın orta düzeyde ve pozitif ilişkili olduğu ve psikolojik esneklik ile bulunmaya çalışılan anlamın düşük düzeyde ve negatif ilişkili olduğu bulunmuştur. Bununla birlikte; yaşamın anlamının alt boyutlarının psikolojik esnekliği yordama düzeyi incelendiğinde ise var olan anlamın psikolojik esnekliği istatiksel olara anlamlı düzeyde ve pozitif yönde yordarken, bulunmaya çalışılan anlamın istatiksel olarak anlamlı düzeyde ve negatif yönde yordadığı görülmüştür. Demografik değişkenlerden elde edilen verilere göre; psikolojik esneklik düzeyi cinsiyete göre anlamlı farklılık göstermektedir ve üniversite öğrencilerinde psikolojik esneklik düzeyi erkeklerde kadınlardan daha yüksek bulunmuştur. Psikolojik esneklik düzeyi öğrenim görülen bölüm değişkenine göre ise anlamlı farklılık göstermemektedir. Psikolojik esneklik düzeyi yüksek ve orta olarak algılanan sosyo-ekonomik düzey gruplarında düşük olarak algılananlardan istatiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur. Ayrıca psikolojik esneklik düzeyinin romantik ilişkisi olanlarda daha yüksek olduğu sonucu elde edilmiştir. Psikolojik esneklik, romantik ilişkinin süresine göre incelendiğinde 6-12 ay süreli romantik ilişkiye sahip olanların psikolojik esneklik düzeyleri romantik ilişkisi olmayanlara göre daha yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to determine the relationship between psychological flexibility and the meaning of life in university students and to examine the levels of psychological flexibility according to gender, field of study, perceived socio-economic status, relationship status, and duration of romantic relationship variables. The research model is the correlational survey model. The sample of this research consists of students studying at Sakarya University Faculty of Education. The age range of the study group was 17-45 years and consisted of 387 people in total, 328 (84.8%) of whom were female and 59 (15.2%) of whom were male. A Personal Information Form was used to collect data related to demographic characteristics in the research, the Psychological Flexibility Scale was used to measure the level of psychological flexibility, and the Meaning in Life Scale was used to measure the levels of meaning in life. A suitable statistical program for social sciences was used for data analysis. Pearson Correlation Analysis was conducted to determine the relationship between the sub-dimensions of psychological flexibility and the meaning of life in university students (existing meaning and search of meaning). The level of prediction of psychological flexibility by the existing meaning and the meaning tried to be found in university students was determined by Hierarchical Regression Analysis. The statistical significance of differences in psychological flexibility scores according to gender and relationship status was analyzed using the Independent Samples t-Test. Whether there were statistically significant differences in psychological flexibility scores according to the field of study, perceived socio-economic status, and duration of romantic relationship variables was determined by One-Way Analysis of Variance (ANOVA), and the Bonferroni Test was used to identify differences in which groups. As a result of the data analysis, a moderate and positive relationship was found between psychological flexibility and existing meaning. In contrast, a low and negative relationship was found between psychological flexibility and sought meaning. Furthermore, when examining the predictive level of the sub-dimensions of meaning in life on psychological flexibility, it was observed that existing meaning positively affected psychological flexibility. In contrast, sought meaning had a negative effect. According to the data obtained from demographic variables, the level of psychological flexibility shows a significant difference according to gender, with psychological flexibility being higher in males compared to females in university students. There was no significant difference in the level of psychological flexibility according to the field of study variable. The level of psychological flexibility was found to be higher in socio-economic status groups perceived as high and moderate compared to those perceived as low. It was determined that the level of psychological flexibility was higher in individuals with a romantic relationship. When psychological flexibility was analyzed according to the duration of the romantic relationship, it was found that the psychological flexibility levels of those who had a relationship of 6-12 months were higher than those who did not have a romantic relationship.