Samsun ili erişkin populasyonunda tiroid hormonlarının referans aralıklarının belirlenmesi
- Tez No: 88297
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULKERİM BEDİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Biyokimya, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Biochemistry, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Referans interval, normal değer, referans populasyon, tiroid hormonlan, kemiluminesans. vm, Reference interval, normal values, reference population, thyroid hormones, chemiluminecence
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET: Klinisyenler ;bir laboratuar test sonucunu değerlendirirken, hastasına benzer özelliklere sahip sağlıklı referans populasyondan elde edilen değerlerle karşılaştırmalarının gerekliliğini anlamışlardır. Bu yüzden, yıllardır kullanılan normal değer veya fizyolojik değer kavramından uzaklaşılmıştır.. Bunun yerine referans değer terimi kullanılmaya başlanılmıştır. Referans değerler; belirli özelliklere sahip referans bireylerden oluşan referans populasyonlardan elde edilen değerlerdir. Referans populasyonlan sağlıklı erişkinler, çocuklar, yaşlılardan oluşabileceği gibi, hastanedeki tüm hastalardan veya tek bir hastalığı olan bireylerden oluşabilir. Bu çalışmada; bölgemizin tiroid hastalıkları için endemik bir bölge olması ve elimizde tiroid hormonlannın referans aralıklan ile ilgili yeterli bilgi olmaması nedeniyle Samsun ili sağlıklı erişkinleri için tiroid hormonlannın referans aralıklarının belirlenmesi amaçlandı. Bunun için ilk önce, Samsun il merkezinde yaşayan 20-69 yaş arası 420 kişi tespit edildi. Referans populasyonumuz, bu 420 kişi arasından tiroid hormon sonuçlannı etkileyebilecek hastalıktan olanlar ve ilaçlan kullananların elenmesi sonucunda sağlıklı 242 kişi olarak belirlendi. Daha sonra populasyonumuz yaş, cinsiyet, sosyoekonomik düzey, fiziksel aktivite durumundan oluşan aynm kriterlerine göre alt gruplara ayrıldı. Elde edilen serum numulerinden TT3, TT4, FT3, FT4, TSH düzeyleri kemiluminometrik yöntemle İmmulıte 2000 cihazında ölçüldü. Çalışmalar sonucunda elde edilen verilerin TSH dışında normal dağılım gösterdiği belirlendi. TSH değerleri, logaritmik transformasyona tabi tutuldu. Çalışma populasyonunun tümü için TT3, TT4, FT3, FT4, TSH düzeyleri karşılaştırıldı. TT4 düzeyleri erkeklerde, 8.03 ±0.12 ng/dL (aritmetik ortalama + standart deviasyon); TT3 düzeyleri erkeklerde, 130.53 ± 2.28 ng/dL kadınlarda, 1.41± 0.029 ng/dL ; FT4 düzeyleri erkeklerde, 1.62± 0.028 ng/dL, kadınlarda 1.41+0.029 ng/dL ; FT3 düzeyleri erkeklerde 3± 0.063 pg/mL, kadınlarda 2.88+ 0.071 pg/mL ; TSH düzeyleri erkeklerde, 1.64+ 0.023 mlU/L, kadınlarda 2,16+ 0.026 mlU/L olarak saptandı. Erkekler ve kadınlar için ayn ayrı tiroid hormonlan ile yaş arası koreleasyona bakıldığında; sadece erkeklerde FT3 ile yaş arasında istatistiksel olarak negatif korelesyon tespit edildi. Tüm populasyon için hem erkeklerde hemde kadınlarda yaş gruplan arasında (20-29, 30-39, 40-49, 50-59, 60-69) TT3, TT4, FT3, FT4, TSH düzeyleri arası farklılık tespit edilemedi. Populasyon sigara-alkol kullanan kullanmayan vn“'”^fefs^ve fiziksel aktivitesi normal olan ve yüksek olanlar şeklinde gruplandınldı. Hem erkekler hemde kadınlar ayrı ayn sigara kullanımı, alkol kullanımı, fiziksel aktivitelerine göre karşılaştırıldı. Buna göre ; erkeklerde alkol kullanmayanlarda TSH düzeyleri (0.17 ±0.026 mlU/L), kullananlara (0.01 ±0.004 mlU/L)göre istatistiksel olarak yüksek bulundu. Kadınlarda sigara kullananlarda FT3 ve FT4 düzeyleri sırasıyla (3.13 ±0.01 pg/mL; 1.5 ±0.036 ng/dL), kullanmayanlara (2.77 ±0.89 pg/mL; 1.37 ±0.037 ng/dL) göre istatistiksel olarak yüksek bulunurken ; fizik aktivitesi yüksek olanlarda TSH düzeyleri (0.3±0.048 mlU/L) olmayanlara (0.19±0.03 mlU/L) göre yüksek bulundu. Bulgularımıza göre tiroid fonksiyonian yaş, cinsiyet, egzersiz, sigara-alkol kullanımından etkilenmektedir. Bundan dolayı tiroid hormonlarının referans aralıkları belielenirken bu faktörler gözönünde bulundurulmalıdır. Tiroid hormonlarının referans aralıklarının belirlenmesine yönelik yeterli miktarda çalışma yoktur. Bu konuda daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY: Clinicians has been understood that, it's necessary to compare laboratory test results of their patients with values of normal healthy reference population. For this reason, both clinicians and physicians are getting far away from normal or physiologic valueconcepts that has been used for long years. Instead of normal or physiologic value concepts, concept of reference value or reference interval is used nowadays. Reference values are values that are obtained from a group of reference population who have some definite specialities. Reference populations may be selected from healthy adults, or from children or from elder people and also may be selected from all patients or from patients with same disease.. Samsun area is endemic for thyroid diseases and we have no thyroid hormone reference value for this area. In this study we aimed to determine, throid hormone reference interval for healthy adults living in Samsun area. In this study, 420 adult individual whose ages change in between 20 and 69 years of age, living in Samsun has been selected.. Of these 420 individual, 178 were eliminated from the study, because of using drugs or having diseases that could change thyroid hormone values. And reference population was determined as 242 heathy individual. Reference population was subgrouped according to ; age, sex, socioeconomic^ status and physical activity levels.TT3, TT4, FT3, FT4 and TSH levels were accounted from serum samples by chemylimmunometry method in Immulite 2000 machine. Except TSH, it was observed that other values were shown normal distribution. In whole population TT3, TT4, FT3, FT4 and TSH levels were compared. TT4 levels were ; 8.03-/+0.12 microgram/dL in males, 8.36 microgram/dL in females, TT3 levels were 130.53 -/+ 2.8nanogram/dl_ in males, 128.24 -/+2.53 nanogram/dL in females. FT4 levels were ; 1.62 -/+ 0.028 nanogram/dL in males, 1.141 -/+ 0.029 nanogram /dl_ in females. FT3 levels were ; 2.88 -/+ 0.071 picogram/mL in males, 3 -/+0.063 picogram/ml in females. TSH levels were 1.64 -/+ 0.023 mlU/L in males,2.16 -/+ 0.026 mlU/L in females. For all the population, FT4 level was higher in males than in females, and TSH level was higher in females than in males. When the correlation in between age and thyroid hormone level was examined in both males and females, it was seen that there was statistical negative correlation in between FT3 and age only in males. For all the population, there was no difference in between age groups ( 20-29,30-39, 40 - 49, 50 - 59, 60 - 69 ) and TT3, TT4, FT3, FT4, TSH levels. Population was subgrouped as ; smoking - non- smoking, alcohol user - non user, low DCphysical activity - high physical activity. Both males and females were compared according to ; cigarettes, alcohol habits and physical activity levels. In males TSH level was statistically high in non-alcohol users (0.17-/+0.026 mlU/L) than in alcohol users ( 0.01-/+ 0.04 mlU/L). In females FT3 and FT4 levels were statistically high in smokers ( 3.13 -/+ 0.01 picogram/mL ; 1.5 -/+ 0.036 nanogram/dL ), than in non- smokers ( 2.77-/+ 0.89 picogram/mL ; 1.37 -/+ 0.037 nanogram/dL). In females TSH level was high in high physical activity ( 0.3 -/+ 0.048 mlU/L), than in low physical activity ( 0.1 9-/+ 0.03 mlU/L ). As conclusion ; thyroid functions are influenced by age, sex, physical activity, cigarette and alcohol habits. For this reason when reference interval is being determined, these factors should be always in mind. Studies to determine reference interval of thyroid hormones are not enough and much more studies should be done about this subject.