Ortaöğretim müzik dersi öğretim programının uygulanabilirliğinin incelenmesi
Investigation of the applicability of secondary education music course teaching program
  1. Tez No: 883575
  2. Yazar: RECAİ AĞBABA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİLAN AKINCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik eğitimi, Ortaöğretim müzik, Müzik dersi, Müzik öğretimi, Öğretim programı, Music education, Secondary music, Music class, Music teaching, Curriculum
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Musikisi Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Musikisi Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmada, daha önce yapılmış araştırmalar referans alınarak müzik dersi öğretim programının uygulama alanındaki kazanımlarının farklı bir yöntemle incelenip değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Programın yapısı, amacı ve işleyişi detaylı bir şekilde anlatıldıktan sonra konservatuvar müzik bölümü lisans düzeyi ders planları ve kazanımları da anlatılmıştır. Orta Öğretim Müzik Dersi Öğretim Programı ve her sınıf düzeyindeki öğretmen kılavuz kitapları ise eksiksiz bir şekilde ekler bölümünde gösterilmiştir. Literatürde bu konu hakkında daha önce yapılan çalışmalardan örnekler verilerek bu çalışmaların içeriği hakkında da bilgiler verilmiştir. Ortaöğretim Müzik Dersi Öğretim Programı uygulama alanındaki kazanımlar, Konservatuvar lisans düzeyi müzik bölümlerinin Türk Müziği Nazariyat ve Solfeji, Batı Müziği Teori ve Solfeji ve Ses Eğitimi gibi derslerin ilgili kazanımlarıyla detaylı bir şekilde kıyaslanmıştır. 9, 10, 11 ve 12. sınıf düzeyindeki uygulama gerektiren kazanımlar içerik, işleyiş, ders sayısı ve ders saati bakımından detaylı bir şekilde incelenip kıyaslandıktan sonra, bu kazanımların uygulanabilirliği tartışılmıştır. 9, 10, 11 ve 12. sınıf kazanımları ile kıyaslanan konservatuvar müzik bölümü ders ve kazanımları incelendiğinde, ders sayısı ve ders süreleri bakımından farklılıkların olduğu görülmüştür. Ortaöğretim Müzik Dersi Öğretim Programı içerisindeki müzikal icra gerektiren uygulamaya dayalı kazanımların, konservatuvar müzik bölümünün ilgili ders, içerik ve kazanımları ile ders sayısı ve süreleri bakımından kıyaslanması sonucu elde edilen bulgular ve tartışmalar doğrultusunda bu çalışmadan çıkarılan sonuçlar her sınıf düzeyinde ayrı ayrı anlatılarak değerlendirmeler yapılmıştır. Bu değerlendirmeler sonucunda müzik dersi öğretim programları hazırlanırken nelere dikkat edilmesi konusunda öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, aiming to investigate and evaluate the achievements of the Music Education curriculum in terms of its applicability using a different method, previous research works were referenced. After providing a detailed explanation of the structure, purpose, and operation of the program, the undergraduate course plans and achievements of the conservatory music department were also discussed. The Secondary Music Education Curriculum and teacher guidebooks for each class level were comprehensively presented in the appendices section. Examples from previous studies on this subject in the literature were provided, offering insights into the content of these studies. The achievements of the Secondary Music Education Curriculum in the field of application have been comparatively analyzed with relevant achievements of courses such as Turkish Music Theory and Solfege, Western Music Theory and Solfege, and Vocal Training in undergraduate music programs at conservatories. After a detailed examination and comparison of the learning outcomes requiring practice at the 9th, 10th, 11th, and 12th-grade levels in terms of content, implementation, size of classes, and class hours, the applicability of these learning has been discussed. When the courses and achievements of conservatory music departments are examined in comparison with the achievements of 9th, 10th, 11th, and 12th grades, differences in terms of the number of classes and class durations are observed. Based on the comparison of the achievements requiring musical performance-based practice within the Secondary Music Education Curriculum with the relevant courses, content, and achievements of the conservatory music department in terms of the number and duration of classes, findings and discussions derived from this study have been presented, and conclusions have been drawn separately for each grade level. Recommendations regarding what to consider when preparing music education programs have been provided based on these evaluations.