Türkiye'de mühendislik eğitiminin mühendislerin sosyal hareketliliğine etkisi
The impact of engineering education on the social mobility of engineers in Turkey
- Tez No: 884034
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMET ELYESA KOYTAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu çalışma, mühendislik fakültelerinin ve mezun sayılarının artmasıyla mühendislerin emek piyasasına dahil olma ve sosyal hareketliliği deneyimleme biçimlerinin nasıl farklılaştığını anlamayı amaçlamaktadır. Bu bağlamda mühendislik mesleğini icra eden katılımcıların sosyal kökenleri ve eğitim aldıkları üniversitelere bağlı olarak meslek aracılığıyla elde ettikleri çıktıların nasıl farklılaştığı analiz edilmiştir. Nicel araştırma yöntemi ve anket tekniğinin kullanıldığı araştırmaya Türkiye'nin farklı şehirlerinde bulunan mühendislik fakültelerinden bilgisayar, elektrik-elektronik, endüstri, gemi, makine, inşaat, tekstil ve uçak mühendisliği bölümlerinden mezun olan 237 kişi katılmıştır. Elde edilen veriler Jamovi 2.5 istatistik programı kullanılarak analiz edilmiştir. Analizler doğrultusunda üç temel başlık belirlenmiştir. Sosyoekonomik kökenin bireylerin elde ettikleri çıktılar üzerindeki etkisini ele alan ilk başlıkta baba eğitim seviyesinin bireylerin maaşları üzerinde anlamlı bir etkisinin olduğu bulgulanmıştır. İkinci başlıkta mesleki deneyim, üniversite türü, yaş ve bölüm gibi ara faktörlerin çıktılar üzerindeki etkisini ele alınmıştır. Bu doğrultuda mesleki deneyimin bireylerin kazançlarını en çok etkileyen faktör olduğu saptanmıştır. Bununla birlikte baba eğitim seviyesi ve mesleki deneyimin birlikte ele alındığında kazanç ve mesleki konum üzerindeki etki değerinin oldukça yüksek olduğu görülmüştür. Dolayısıyla sosyal köken bireylerin elde ettikleri kazanımlar üzerinde etkili olmakla birlikte mesleki deneyim gibi önemli bir ara faktörün etki değerinin yüksek olması mühendisliğin esnek bir yapıda konumlandığını göstermektedir. Bununla birlikte katılımcıların konumlarına dair değerlendirmeleri büyük oranda müspettir. Mevcut konumlarını geçmiş 5 yıldan daha iyi görmekte, gelecek 5 yılda daha iyi olacağını düşünmekte ve ebeveynlerine kıyasla daha iyi olduğunu düşünmektedir. Bu bakımdan mühendisliğin bir meslek olarak sosyal köken ve mesleki deneyim gibi faktörler çerçevesinde mensuplarına hareketlilik olanağı sunduğu bu sebeple katı tabakalı bir yapının söz konusu olmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study explores how the experience of engineers entering the labour market and their social mobility has evolved with the increase in the number of engineering faculties and total engineering graduates. Specifically, this study examines the difference in outcomes within the profession varies based on the social backgrounds of the participants and the universities they graduated from. The research utilizes a quantitative research method and survey technique involving 237 graduates from computer, electrical-electronics, industrial, naval, mechanical, civil, textile, and aerospace engineering from faculties across Turkey. This data was analysed with the Jamovi 2.5 statistical program and revealed three main themes. The first theme examines the impact of socioeconomic backgrounds on individual outcomes and finds that a father's education level has a significant effect on an individual's salary earning potential. The second theme examines the effects of intermediate factors such as professional experience, university type, age, and faculty, revealing that professional experience is the most influential factor on an individual's earning potential. This suggests that while the socioeconomic background of an engineer pertaining to their father's educational level and professional experience has an impact on their salary earning potential, professional experience is the most important factor with regards to salary earning potential and that the engineering field is positioned in a flexible structure. The third theme is that participants' evaluations of their positions are largely positive. They perceive their current roles as improved compared to five years ago, anticipate further improvements in the next five years, and view themselves as better off than their parents. These findings suggest that engineering as a profession provides significant opportunities for mobility, taking into account factors such as social background and professional experience, and thus does not exhibit a rigid stratification structure.
Benzer Tezler
- Mühendis kökenli girişimcilerin kariyer gelişimi
Career development of engineer entrepreneurs
NİHAN METİN
- Investigation of science teachers' nature of engineeringviews
Mühendisliğin doğasına yönelik fen öğretmenlerinin görüşlerinin incelenmesi
NURSELİ İRDEM AĞRIMAN
Yüksek Lisans
İngilizce
2022
Eğitim ve ÖğretimOrta Doğu Teknik ÜniversitesiMatematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
PROF. DR. JALE ÇAKIROĞLU
DOÇ. DR. SEDEF CANBAZOĞLU BİLİCİ
- Türkiye'de neoliberal dönemde vasıflı işgücünün değişen yapısı ve yükseköğretim: Mühendislik örneği
The changing structure of the skilled labour and higher education in the neoliberal era in Turkey: The case of engineering
AYTÜL FIRAT
- Kamudaki mühendis kökenli yöneticilerin özelliklerinin araştırılması: Kocaeli ve Yalova illerinde bir uygulama
Başlık çevirisi yok
SEZEN UYAR
Yüksek Lisans
Türkçe
2003
Kamu YönetimiKocaeli Üniversitesiİşletme Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. NİHAT ERDOĞMUŞ
- Türkiye iş gücü piyasasında eğitimli genç işsizliği sorunu: Mühendislik örneği
The unemployment among young college graduates in turkey labor force: The case of engineers
AHMET ŞAHİN ATA
Doktora
Türkçe
2022
Siyasal BilimlerAnkara Yıldırım Beyazıt ÜniversitesiSosyal Politika Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. BEKİR S. GÜR