The implementation of task-based language teaching in language institutes in Turkey: EFL teachers' perspectives and challenges
Türkiye'deki dil enstitülerinde görev-tabanlı dil öğretiminin uygulanması: İngilizce öğretmenlerinin perspektifleri ve karşılaştıkları zorluklar
- Tez No: 885635
- Danışmanlar: PROF. DR. SAEED MEHRPOUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Görev Tabanlı Dil Öğrenimi (TBLT), Dil Enstitüleri, Yabancı Dil Olarak İngilizce (EFL), Bakış Açıları, Zorluklar, Task-Based Language Learning (TBLT), Language Institutes, English as a Foreign Language (EFL), Perspectives, Challenges
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, Türkiye'deki dil enstitülerinde çalışan Türk İngilizce öğretmenlerinin Görev Tabanlı Dil Öğretimi hakkındaki bakış açılarını ve zorluklarını araştırmaktı. Bu amaç doğrultusunda, öğretmenlerin deneyimleri ve bakış açılarını sağlam bir anlayışla sunmak için karma bir yöntem yaklaşımı kullanılmıştır. Jeon ve Hahn (2006, ss. 192-206) anketi, 63 Türk öğretmenden nicel veri toplamak için kullanılmıştır ve bunun yanı sıra yarı yapılandırılmış görüşmelerle nitel veri toplanmıştır. Verilerin toplanması ve analiz edilmesinin ardından, araştırmanın bulguları Türk İngilizce öğretmenlerinin Görev Tabanlı Dil Öğretimi (TBLT) hakkında yaygın bir farkındalık eksikliğini ortaya koymuştur, ancak bu konuda bilgili olanlar etkinliği hakkında olumlu geri bildirimde bulunmuşlardır. Ayrıca, bu çalışma Türk İngilizce öğretmenlerinin cinsiyeti ile Görev Tabanlı Dil Öğretimi (TBLT) uygulama tercihleri arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır, bu da başka faktörlerin öğretim tercihlerinde daha etkili bir rol oynayabileceğini öne sürmektedir. Ek olarak, öğretmenler, öğrencilerin iletişimsel görevlere katılmaktaki isteksizliği, ders kitaplarında uygun kaynakların eksikliği ve ebeveynlerin müdahalesi gibi zorlukların, TBLT'yi etkin bir şekilde uygulamaları için önemli engeller olduğunu bildirmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The primary objective of this research was to investigate the perspectives and challenges of Turkish EFL teachers, who teach in language institutes in Turkey, regarding Task-Based Language Teaching. To fulfill this purpose, the research employed a mixed-method approach to provide an insightful understanding of teachers' experiences and perspectives. Jeon and Hahn (2006, pp. 192-206) questionnaire was utilized to collect quantitative data from 63 Turkish teachers, along with semi-structured interviews which were conducted to gather qualitative data. After the collection and analysis of the data, the findings of the study revealed a widespread lack of awareness among Turkish EFL teachers regarding Task-Based Language Teaching (TBLT), yet those who are familiar with it expressed positive feedback on its efficacy. Moreover, this study found no significant association between the gender of Turkish EFL teachers and their preference for implementing Task-Based Language Teaching (TBLT), suggesting that other factors may play a more influential role in instructional preferences. Additionally, teachers reported that Students' reluctance to participate in communicative tasks, coupled with a lack of suitable resources in textbooks, and parental interference, represent significant challenges for them to effectively implement TBLT.