Yetişkin sanat eğitimi sürecinde yeni medya etkileşimine dayalı a/r/tografik araştırma
A/r/tographic research based on new media interaction in the process of adult art education
  1. Tez No: 893970
  2. Yazar: EMEL ÜLÜŞ ALICIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SUZAN DUYGU BEDİR ERİŞTİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Yetişkin sanat eğitimi, A/r/tografi, A/r/tografik araştırma, Yetişkin eğitimi, Çağdaş sanat, Yeni medya, Dijital medya, Adult art education, A/r/tography, A/r/tographic research, Adult education, Contemporary art, New media, Digital media
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 257
Özet
ÖZET YETİŞKİN SANAT EĞİTİMİ SÜRECİNDE YENİ MEDYA ETKİLEŞİMİNE DAYALI A/R/TOGRAFİK ARAŞTIRMA Emel ÜLÜŞ ALICIOĞLU Güzel Sanatlar Eğitimi Anabilim Dalı Anadolu Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Temmuz 2024 Danışman: Prof. Dr. Suzan Duygu ERİŞTİ Yetişkin Sanat Eğitimi Sürecinde Yeni Medya Etkileşimine Dayalı A/R/Tografik Araştırma isimli çalışma yetişkin eğitimi sürecinde sanat eğitimi ve yeni medya etkileşimini çok boyutlu olarak ele almaktadır. Araştırma süreci kapsamında yetişkin eğitimi çıkış noktası olmuştur. Bu bağlamda öğrenme sürecinin yapılandırılmasına ilişkin ön hazırlık ve uygulama süreci olarak 14 hafta olarak yapılandırılan eğitim süreci, sanat ve sanat eğitimi alanından uzmanların sürece katılımı ile zenginleştirilerek gerçek yaşama aktarılabilir bir yetişkin sanat eğitimi programı ortaya koymuştur. Araştırma sanat temelli araştırma yöntemi olan A/r/tografik araştırma yöntemine dayalı olarak yapılandırılmıştır. Hem katılımcı hem araştırmacının araştırma sürecinde öğrenen kimliği, araştırmacı kimliği ve sanatsal performatif kimliğine dayalı sorgulamalar gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın sonuçları, yetişkinlerin sanat eğitimi almasının öznel gelişim, estetik farkındalık ve dijital sanatı anlama gibi kazanımlar ortaya koymaktadır. Bu kazanımların yanı sıra yeni medya araçları ve sosyal medya kullanımının sanatın demokratikleşmesine ve kamusal alanda yayılmasına katkıda bulunduğu da önemli bulgular arasındadır. Sanat eğitiminde yetişkin eğitimi sürecinde teknolojik yeterliklerin hedeflendiği farklı disiplinlerle etkileşimli bir yapı geliştirilmesi önem taşımaktadır. Araştırmanın bir diğer bulgusu dijital medya odağında çağdaş sanatın estetik ve eleştirel boyutlarının farkındalık ve eleştirel düşünme becerilerini geliştirdiği yönündedir. Yetişkin sanat eğitimi süreçlerinde yeni medya ve dijital sanat eğitimine daha çok yer verilmesi günümüz dijital dünyasında önemli bir boyut olarak karşımıza çıkmaktadır. Sanat ve dijital medyanın kamusal alan pedagojisi bağlamındaki gücü çerçevesindeki uygulamalı çalışmalar gerçekleştirilmesi de öneriler bağlamında önem taşımaktadır. Bu araştırma, sanat eğitiminin yetişkin eğitimi bağlamındaki yansımalarını ve dijital medya etkileşimini sorgulamış, sanat izleyicisi olarak yetişkin sanat eğitiminin sanatın toplumsal çerçevede karşılık bulmasına dayalı önemini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A/R/TOGRAPHİC RESEARCH BASED ON NEW MEDİA INTERACTİON İN THE PROCESS OF ADULT ART EDUCATİON Emel ÜLÜŞ ALICIOĞLU Department of Fine Arts Education Anadolu University, Graduate School, July 2024 Supervisor: Prof. Dr. Suzan Duygu ERİŞTİ The study titled“A/r/tographic Research Based on New Media Interaction in the Process of Adult Art Education”explores art education and new media interaction in a multidimensional manner within the context of adult education. The starting point for this research process is adult education. In this context, the educational process structured for 14 weeks includes both the preparatory and implementation phases of the learning process. It has been enriched by the participation of experts in the field of art and art education, resulting in a transferable adult art education program applicable to real life. The research is structured based on the A/r/tographic research method, which is an arts-based research method. In this process, both the participant and the researcher engage in inquiries grounded in their identities as learners, researchers, and artistic performers. The findings of the research indicate that adults receiving art education gain subjective development, aesthetic awareness, and an understanding of digital art. Additionally, the use of new media tools and social media contributes to the democratization and public dissemination of art, which are significant findings. Developing an interactive structure with different disciplines that target technological competencies in the adult education process in art education is crucial. Another finding of the research is that contemporary art, with a focus on digital media, enhances awareness of aesthetic and critical dimensions and fosters critical thinking skills. In today's digital world, incorporating new media and digital art education more extensively into adult art education processes is vital. Practical studies within the framework of the power of art and digital media in public space pedagogy are also significant among the recommendations. This research examines the reflections of art education within the context of adult education and its interaction with digital media, highlighting the importance of adult art education in finding a societal response to art.