Eğitim ortamlarında otantik liderliğin ve motivasyonun öğretmenlerin mesleki dayanıklılığı ile ilişkisi
Relationship between authentic leadership, motivation and professi̇onal resilience of teachers in educational environments
- Tez No: 909080
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET EMİN TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim Ortamları, Öğretmen Mesleki Dayanıklılığı, Otantik Liderlik, Öğretmen Motivasyonu, Educational Environments, Teacher Professional Resilience, Authentic Leadership, Teacher Motivation
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu araştırmanın amacı eğitim ortamlarında otantik liderlik ve motivasyonun öğretmenlerin mesleki dayanıklılığı açısından incelenmesidir. Araştırmada ayrıca öğretmen mesleki dayanıklılığı cinsiyet, yaş, medeni durum, öğretmenlik süresi ve öğretmenliği isteyerek seçip seçmeme durumuna göre de incelenmiştir. Araştırmanın evrenini 2023-2024 eğitim öğretim yılında Ağrı ili ve ilçelerinde Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı resmi okullarda görev yapan öğretmenlerden oluşmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise Ağrı ili ve ilçelerinde Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı resmi okullarda görev yapan 152'si kadın 232'si erkek toplam 384 gönüllü öğretmenden oluşmaktadır. Araştırma da otantik liderlik ile ilgili veriler“Otantik Liderlik Ölçeği”motivasyon ile ilgili veriler“Öğretmen Motivasyon Ölçeği”, öğretmen dayanıklılığı ile ilgili veriler ise“Öğretmen Mesleki Dayanıklılık Ölçeği”ile toplanmıştır. Araştırmada öğretmen mesleki dayanıklılığı, otantik liderlik ve motivasyon arasındaki ilişkiler korelasyon analizi ile incelenmiştir. Ayrıca otantik liderliğin ve motivasyonun öğretmen mesleki dayanıklılığını ne düzeyde yordadığını belirlemek amacıyla Çoklu Doğrusal Regresyon Analizi uygulanmıştır. Öğretmen mesleki dayanıklılığının; cinsiyet, yaş, medeni durum, öğretmenlik süresi, öğretmenlik mesleğini isteyerek seçip şeçmeme durumu değişkenleri ile arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığı Bağımsız Örneklemler T-Testiyle, incelenmiştir. Öğretmen mesleki dayanıklılığı ile motivasyon arasında güçlü düzeyde ve pozitif yönde, öğretmen mesleki dayanıklılığı ile otantik liderlik arasında orta düzeyde ve pozitif yönde, otantik liderlik ile öğretmen motivasyonu arasında ise güçlü düzeyde ve pozitif yönde ilişki bulunmuştur. Ayrıca öğretmen mesleki dayanıklılığının cinsiyet, medeni durum, yaş ve öğretmenlik süresi değişkenlerine göre farklılaşmadığı; öğretmenlik mesleğini isteyerek seçip seçmeme durumuna göre anlamlı düzeyde farklılaştığı sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER'S THESIS RELATIONSHIP BETWEEN AUTHENTIC LEADERSHIP, MOTIVATION AND PROFESSİONAL RESILIENCE OF TEACHERS IN EDUCATIONAL ENVIRONMENTS Mehmet KAYA Thesis Advisor: Assoc. Dr. Mehmet Emin TURAN 2024, 89 Pages This research aims to investigate the relationship between authentic leadership, motivation, and teachers' professional resilience in educational settings. The study also investigated the level of teacher professional resilience based on factors such as gender, age, marital status, years of teaching experience, and whether or not they entered the teaching profession voluntarily. The scope of this study encompasses educators employed in public schools under the Ministry of National Education in the Ağrı province and its surrounding districts during the academic year of 2023-2024. The study group comprises a collective of 384 volunteer teachers, with 152 being female and 232 being male. These instructors are employed in public schools that are affiliated with the Ministry of National Education in Ağrı province and its districts. The study gathered information on authentic leadership using the“Authentic Leadership Scale”, motivation using the“Teacher Motivation Scale”, and teacher resilience using the“Teacher Professional Resilience Scale”. The study conducted correlation analysis to evaluate the associations between teacher professional resilience, authentic leadership, and motivation. Furthermore, the application of Multiple Linear Regression Analysis was utilized to ascertain the degree to which authentic leadership and motivation can predict teacher professional resilience. The study employed Independent Samples T-Test to investigate if there was a notable difference between teacher professional resilience and factors such as gender, age, marital status, teaching experience, and voluntary choice of the teaching profession. The study revealed a strong and positive correlation between teacher resilience and motivation, a moderate and positive correlation between teacher resilience and authentic leadership, and a significant and positive correlation between authentic leadership and teacher motivation. Furthermore, it was determined that teacher professional resilience was not influenced by characteristics such as gender, marital status, age, and teaching experience. However, it did show a significant difference based on whether or not individuals willingly chose the teaching profession.