Zeynel Beksaç'ın şiirlerinde millî kimlik inşası aracı olarak Türkçe
Turkish as a tool for national identity building in Zeynel Beksaç's poems
- Tez No: 910327
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET CELAL VARIŞOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Zeynel Beksaç, Prizren, Kimlik, Millî Kimlik, Türkçe, Göç, Rumeli, Zeynel Beksaç, Prizren, Idenity, National Idenity, Turkish, Migration, Rumelia
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu çalışmada Zeynel Beksaç tarafından kaleme alınan“Rumeli, O Benim İşte”,“Rüyalarım Çiçek Açtı”adlı kitaplarda yer alan şiirlerin millî kimlik inşası aracı olarak Türkçe konusu bağlamında incelenmiştir. Balkan coğrafyasında Türkçenin ve Türk nüfusunun güncel olarak yaşadığı Kosova, geçmişten günümüze kadar şairler yatağı olmuştur. Prizren'in günümüze kadar yetiştirdiği birçok sanatçı, Türk kültürü ve Türkçenin bugüne kadar gelmesine vesile olmuştur. Balkan Savaşları sonrasında Rumeli'den yaşanan Türk göçünden sonra Türkçe ve Türk nüfusu bölgede kan kaybetmiştir. Bu süreçten sonra millî kimliğin korunması adına çalışmalar yapılmıştır. Türk Edebiyatının ve Türkçenin canlı kalması ve gelecek nesillerin millî kimliklerini inşa etmelerini sağlayan dergiler, şiirler, kitaplar Rumeli coğrafyasında Türk halkı için önemli yayın organlarındandır. Zeynel Beksaç ve diğer şahsiyetlerin kendilerine özgü çıkardığı eserler de Türk kimliğinin ve Türkçenin bölgede kalıcı olması için gelecek nesiller için son derece önemlidir. Zeynel Beksaç, bir Rumeli Türkü olarak şiirleriyle, resimleriyle, kültür-sanat faaliyetleriyle Türkçenin uç beyi olarak millî kimliğin korunması ve gelecek nesillere taşınması görevini üzerine almıştır. Yüzyıllardır Türk nüfusunun yaşadığı bu coğrafyada bu bölgenin Türkçeden bağımsız olamayacağı fikrini vurgulamaktadır. Zeynel Beksaç'ın şiirleri millî kimlik inşası aracı olarak Türkçe bağlamında incelenmiş ve Türkçe ve Türk nüfusu hakkında detaylı bilgi verilmiştir
Özet (Çeviri)
In this study, the poems included in the books“Rumeli, O Benim İşte”and“Rüyalarım Çiçek Açtı”by Zeynel Beksaç are examined in the context of the Turkish language as a means of constructing national identity. Kosovo, where the Turkish language and Turkish population currently reside in the Balkans, has been a cradle for poets from past to present. Many artists nurtured by Prizren have contributed to the preservation of Turkish culture and the Turkish language up to the present day. Following the Turkish migration from Rumelia after the Balkan Wars, both the Turkish language and the Turkish population in the region experienced a decline. Subsequently, efforts have been made to preserve national identity. Magazines, poems, and books that keep Turkish literature and the Turkish language alive and enable future generations to construct their national identities are important publications for the Turkish people in the Rumeli region. The unique works produced by Zeynel Beksaç and other figures are crucial for ensuring the permanence of Turkish identity and the Turkish language for future generations in the region. As a Rumelian Turk, Zeynel Beksaç, through his poems, paintings, and cultural-artistic activities, has assumed the responsibility of preserving national identity and passing it on to future generations as a frontier guardian of the Turkish language. He emphasizes the idea that this region, where the Turkish population has lived for centuries, cannot be independent of the Turkish language. Zeynel Beksaç's poems have been examined in the context of the Turkish language as a means of constructing national identity, providing detailed information about the Turkish language and population.