Kocaeli Üniversitesi Hastanesi'ndeki asistan hekimlerin HPV aşısı hakkında bilgi düzeyi
Assistant physicians at Kocaeli University Hospital level of knowledge about hpv vaccine
- Tez No: 917277
- Danışmanlar: PROF. DR. TUNCAY MÜGE ALVUR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: HPV, serviks kanseri, erken tanı, HPV, cervical cancer, early diagnosis
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Serviks kanserinin aşı ile önlenebilen bir kanser olduğunu halkın bilgisine sunmak ve halk tarafından bu bilginin özümsenmesinde hekimlerin görevi büyüktür. Bu nedenle hekimlerin bu konuyla ilgili yetersiz bilgisinin olması topluma da yansıyacağı için üzerinde durulması gereken konulardan biridir. Çalışmamızda halkın bilgilendirilmesi hususunda çok önemli rolü olan hekimlerin HPV aşısı hakkındaki bilgi düzeylerini tespit etmek ve mevcut eksiklerin nelerden kaynaklandığını araştırmayı amaçladık. Materyal ve Metod: Çalışmamız 01.06.2024-01.09.2024 tarihleri arasında, Kocaeli Üniversitesi Hastanesi'nde çalışan asistan hekimlere Google Formlar üzerinden anket oluşturularak e-posta, karekod ,telefon veya yazılı form ile ulaştırarak yüz yüze doldurularak yapılmıştır. Verilerin toplanması için hazırlanan ankette 19 soru içeren 2 bölüm bulunmaktadır. İlk bölümde sosyodemografik bilgiler, ikinci bölümde HPV aşısı hakkında bilgi düzeyini değerlendiren sorular yer almaktadır. İstatistiksel değerlendirme, IBM SPSS 20.0 (IBM Corp., Armonk, NY, USA) paket programı kullanılmıştır. Verilerin Normal dağılıma uygunluğu Kolmogorov-Smirnov Testi/Shapiro Wilk testi ile değerlendirildi. Gruplar arasındaki farklılık normal dağılıma sahip olan nümerik değişkenlerde normal dağılıma sahip olmayan nümerik değişkenler için Mann Whitney U Testi, Kruskal Wallis testi ile belirlendi. Gruplar arası farklılıkları değerlendirmek amacı ile kategorik değişkenlerde Fisher's Exact ki kare testi kullanıldı. Nümerik Değişkenler arasındaki ilişki Spearman Korelasyon Analizi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmamıza %60,61'i kadın ve %39,39'u erkek olmak üzere toplam 165 asistan hekim katılmıştır. Asistan hekimlerin branşları incelendiğinde %86,06'sı dahili bölüm, %10,3'ü cerrahi bölüm ve %3,64'ü de temel bölümlerde asistanlık eğitimi görmekteydi. Katılımcıların %14,63'ünün HPV aşısı olduğu saptanmıştır. %15,15'inin yalnızca kızına, %59,39'unun hem kızına hem oğluna HPV aşısı yaptırmayı düşündüğü öğrenilmiştir. Aşı yaptırmak istemeyenlerin nedenleri incelendiğinde ise istemeyen hekimlerin yaklaşık %25'inin HPV aşısıyla ilgili bilgisinin olmadığı ve %18'inin de erkek çocuklarına aşı yapılmasının gereksiz gördükleri belirtilmiştir. Ayrıca hekimlerin %60,12'sinin HPV aşısı hakkında bilgi sahibi olduğunu düşünürken %79,39'unun serviks kanseri ve HPV ile ilgili eğitim almak istekleri saptanmıştır. HPV aşısı ne zaman yapılır soruna hekimlerin %52,73'ü 13-26 yaş arası, %41,21'i 9-12 yaş arası cevabını vermiştir. Ayrıca katılımcıların %72,12'si HPV aşısının ne kadar erken yapılır ise o kadar faydalı olduğunu belirtirken %83'ü aşının etkinliği için 3 doz aşının yapılması gerektiğini, %64'ü de HPV aşısının ömür boyu koruyuculuk sağladığını doğru cevaplamıştır. Serviks kanseri risk faktörlerini önemli bulma sıraları %98,79'u HPV, %98,18'i birden fazla cinsel partner, %97,58'i cinsel partnerin çok kişi ile birlikteliği şeklindeydi. Serviks kanseriyle ilgili bilgi düzeylerini incelediğimizde; en çok %99,39'unun Pap smear testinin erken tanıda önemli olduğunu belirttiği ve bunu %97,58 oranla periyodik muayenenin erken tanıda önemli olduğu izlemekte olduğu görüldü. %95,76'sı serviks kanserinin erken dönemde tanınabildiği görüşündeyken %86,67'sı HPV DNA'nın erken tanıda önemli olduğunu belirtmiştir. Çalışmamıza katılan hekimlerin sorulara doğru yanıt vermesiyle cinsiyet, yaş, meslekteki yıl, branş, medeni durum, sigara ve alkol kullanımı arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı. Çalışmamızda bir önermeye ya da bir soruya doğru cevap verenlerin diğer soru ya da önermelere de doğru yanıt verme ihtimalinin artmış olduğu tespit edilmiştir. Sonuç: Çalışmamızın sonuçları literatürdeki oranlarla paralel olmasına rağmen hem aşılanma oranının hem de bilgi düzeyinin beklenen ve istenenden daha düşük düzeyde olduğu saptanmış olup toplumsal bağışıklığın sağlanmasında anahtar rol oynayan hekimlerin HPV aşılarıyla ilgili sahip olduğu bilgilerin yeterli olmadığı görülmektedir. Bu nedenle hekimlerin hizmet içi eğitimler, asistanlık sürecindeki eğitimlerle desteklenmesi gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: Physicians have a major role in informing the public that cervical cancer is a cancer that can be prevented by vaccination and in ensuring that this information is internalized by the public. Therefore, the fact that physicians have insufficient knowledge on this issue is one of the issues that should be emphasized, as it will also reflect on society. In our study, we aimed to determine the knowledge levels of physicians, who play a very important role in informing the public, about the HPV vaccine and to investigate the reasons for the current deficiencies. Materials and Methods: Our study was conducted between 01.06.2024 and 01.09.2024 by creating a survey via Google Forms and sending it to resident physicians working at Kocaeli University Hospital via e-mail, QR code, telephone or written form and filling it out face to face. The survey prepared for data collection included 2 sections containing 19 questions. The first section included sociodemographic information, and the second section included questions assessing the level of knowledge about the HPV vaccine. IBM SPSS 20.0 (IBM Corp., Armonk, NY, USA) package program was used for statistical evaluation. The conformity of the data to normal distribution was assessed using the Kolmogorov-Smirnov Test/Shapiro Wilk test. The differences between the groups were determined for numerical variables with normal distribution using the Mann Whitney U Test and the Kruskal Wallis test for numerical variables without normal distribution. Fisher's Exact chi-square test was used for categorical variables to evaluate the differences between the groups. The relationship between numerical variables was evaluated using Spearman Correlation Analysis. Results: A total of 165 resident physicians participated in our study, 60.61% of whom were female and 39.39% were male. When the branches of the resident physicians were examined, 86.06% were receiving residency training in the internal medicine department, 10.3% in the surgical department, and 3.64% in basic departments. It was determined that 14.63% of the participants had received HPV vaccination. It was learned that 15.15% of them considered vaccinating only their daughters and 59.39% of them considered vaccinating both their daughters and sons. When the reasons for not wanting to be vaccinated were examined, it was stated that approximately 25% of the physicians who did not want to have HPV vaccination did not have information about HPV vaccination and 18% of them thought that vaccinating their sons was unnecessary. In addition, it was determined that 60.12% of the physicians thought that they had information about HPV vaccination, while 79.39% wanted to receive training on cervical cancer and HPV. When asked when to get the HPV vaccine, 52.73% of the physicians answered between the ages of 13-26, and 41.21% between the ages of 9-12. In addition, 72.12% of the participants stated that the earlier the HPV vaccine is administered, the more beneficial it is, while 83% stated that 3 doses of the vaccine are required for the vaccine to be effective, and 64% correctly answered that the HPV vaccine provides lifelong protection. The order of importance of cervical cancer risk factors was 98.79% HPV, 98.18% multiple sexual partners, and 97.58% having multiple sexual partners. When we examined the level of knowledge about cervical cancer, it was seen that 99.39% stated that the Pap smear test was important for early diagnosis, and this was followed by 97.58% that periodic examinations were important for early diagnosis. While 95.76% of them thought that cervical cancer could be diagnosed at an early stage, 86.67% stated that HPV DNA was important in early diagnosis. No significant relationship was found between the correct answers given by the physicians participating in our study and gender, age, years in the profession, branch, marital status, smoking and alcohol use. It was determined in our study that those who answered a proposition or a question correctly were more likely to answer other questions or propositions correctly. Conclusion: Although the results of our study are parallel to the rates in the literature, it was determined that both the vaccination rate and the level of knowledge were lower than expected and desired, and it was seen that the knowledge of physicians, who play a key role in ensuring social immunity, about HPV vaccines is not sufficient. For this reason, we think that physicians should be supported with in-service training and training during the residency process.