Nazım Hikmet'in Sevdalı Bulut adlı kitabının A1 seviyesine uyarlanması ve etkinlik tasarımı
Adaptation of Nazım Hikmet's book titled 'Sevdalı Bulut' to A1 level and event design
- Tez No: 920001
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HULUSİ GEÇGEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Türkçe öğretimi, A1 seviyesi, sadeleştirme, Turkish language teaching, A1 level, simplification
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Yabancı dil olarak Türkçe öğretiminin geçmişi çok eskilere dayanıyor olmasına rağmen bu alanda hâlâ yeni çalışmalara ihtiyaç vardır. Yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde kullanılan ders kitaplarının yanı sıra, öğrencilerin dil seviyelerine göre sadeleştirilmiş çeşitli edebi metinler öğrencilerin Türkçeyi benimsemesine ve sevmesine katkı sağlayacaktır. Türkçe öğretiminde kullanılan kaynakların çeşitliliği öğrencilerin başarısını da arttıracaktır. Bu çalışmanın amacı, Türk kültüründen izler taşıyan Nazım Hikmet'in Sevdalı Bulut adlı masalını A1 seviyesine uyarlayarak yabancı dil olarak Türkçe öğretimine katkıda bulunmasını sağlamaktır. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi yöntemi kullanılmıştır. Nazım Hikmet'in“Sevdalı Bulut”adlı eseri incelenerek A1 seviyesine uygun kelime dağarcığı ve dil yapısına göre uyarlanmıştır. A1 seviyesine uyarlanan“Sevdalı Bulut”metni ve bu seviyeye uygun etkinlikler tasarlanmıştır. Uyarlanan metinler ve etkinlikler yabancılara Türkçe öğretimi alan uzmanları tarafından değerlendirilmiş ve olumlu geri bildirimler alınmıştır. A1 seviyesine uyarlanan“Sevdalı Bulut”kitabı yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde kaynak olarak kullanıma uygundur. Bu sayede öğrenciler dil becerilerini geliştirirken aynı zamanda Türk kültürüne dair bilgi sahibi olabilirler.
Özet (Çeviri)
Although the history of teaching Turkish as a foreign language goes back a long way, there is still a need for new studies in this area. Turkish as a foreign language In addition to the textbooks used in teaching Turkish, various literary texts simplified according to the language levels of the students will contribute to the adoption and love of Turkish by the students. The variety of resources used in teaching Turkish will also increase the success of students. The aim of this study is to enable Nazim Hikmet, who bears traces of Turkish culture, to contribute to the teaching of Turkish as a foreign language by adapting the story of“Sevdalı Bulut”to the A1 level. Document review method, one of the qualitative research methods, was used in the study. Nazim Hikmet's work“Sevdalı Bulut”has been examined and adapted according to the vocabulary and language structure appropriate for A1 level. The“Loving Cloud”text adapted to the A1 level and activities suitable for this level have been designed. The adapted texts and activities were evaluated by experts in the field of teaching Turkish to foreigners and positive feedback was received. The book“Sevdali Bulut”, adapted to A1 level, is suitable for use as a source for teaching Turkish as a foreign language. In this way, students can have knowledge about Turkish culture while improving their language skills at the same time.