Propiyonik asit verilen ratlardan elde edilen nöral kök hücrelerin evresel takibi ve değerlendirilmesi
Evaluation and follow-up stages of neural stem cells obtained from rats given propionic acid
- Tez No: 924853
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKÇEN DİNÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Hipokampüs, Nöral Kök Hücre, Nörodejenerasyon, Otizm, Otizm Hastalık Modeli, Propiyonik Asit, Autism, Hippocampus, Neural Stem Cell, Neurodegeneration, Autism Disease Model, Propionic Acid
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kök Hücre Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Otizm spektrum bozukluğu, çocukluk çağının önemli nörogelişimsel olduğu düşünülen bozukluklarındandır. Bu çalışmada propiyonik asit ile otizm modeli oluşturulan ratların hipokampüs dokusundan izole edilen nöral kök hücrelerin apoptotik, nöromediyatör ve sitokin düzeylerinde oluşabilecek farklılıkların değerlendirilmesi planlandı. Bu çalışmadan elde edilen sonuçlar ile otizmin nöral kök hücrelere olası etkilerinin konusunda literatüre katkı sunulması amaçlandı. Propiyonik asit verilerek otizm modeli oluşturulan ratlarda nöral kök hücrelerin morfolojik bulguları nörosferler asimetrik bir görünümde olup, siferik yapıları, karnabahar görünümleri ve silyaları kaybolmuştur. Otizm grubunda nörosferlerin üzerinde ve kültür ortamında rastgele dağılmış bir şekilde kahverengi tanımlanamayan cisimcikler tespit edilmiştir. Sekretomda glutamat seviyelerinin kontrol grubuna göre, 7. gün (akut otizm) ve 14. gün (kronik otizm) daima bir yükseliş sergilediği gözlenmiştir (p0,05), otizm grubunun serum numunelerinde de kontrol grubuna göre IL-6 seviyesinin yüksek olduğu, IL-10 seviyesinin düşük olduğu saptanmıştır. Sekretomda BDNF seviyelerinde kontrol grubuna göre, 7. gün yükseliş gözlenirken, 14. gün düşüş görülmüştür (p0,05), serum numunelerinde ise kontrol grubuna göre otizm grubunun anandamid seviyesinin düşük olduğu gözlenmiştir. Konfokal mikroskopi sonuçlarına göre ise otizm gruplarında kontrol gruplarına göre daha fazla blastik hücre varlığı tespit edilmiştir. Bu çalışmada apoptoz oranı arttıkça aynı simetride canlılık oranınında düştüğü saptanmıştır. Apoptoz, canlılık ve nekroz bulguları otizmde nöral kök hücrelerdeki nörodejenerasyonu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Autism spectrum disorder is considered one of the major neurodevelopmental disorders of childhood. This study aimed to evaluate potential differences in apoptotic, neuromediator, and cytokine levels in neural stem cells isolated from the hippocampal tissue of rats modeled with autism using propionic acid. The results obtained from this study are intended to contribute to the literature on the potential effects of autism on neural stem cells. In rats modeled with autism through propionic acid administration, the morphological findings of neural stem cells showed that neurospheres had an asymmetric appearance, with spherical structures, cauliflower-like formations, and loss of cilia. In the autism group, randomly distributed, unidentified brown particles were detected on the neurospheres and in the culture medium. It was observed that glutamate levels in the secretome showed a consistent increase on day 7 (acute autism) and day 14 (chronic autism) compared to the control group (p0.05); however, serum samples showed that IL-6 levels were elevated while IL-10 levels were lower in the autism group compared to the control. BDNF levels in the secretome increased on day 7 but decreased on day 14 compared to the control group (p0.05), whereas serum samples showed reduced anandamide levels in the autism group. Confocal microscopy results indicated a higher presence of blast cells in the autism groups compared to the control groups. This study determined that as the apoptosis rate increased, cell viability decreased at the same rate. Apoptosis, viability, and necrosis findings suggest that neurodegeneration occurs in neural stem cells in autism.