Üniversite öğrencilerinin cinsel mitlere inanç düzeyi ile cinsel öz-yeterlilik düzeyi arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between the level of belief in sexual myths and the sexual self-efficacy among university students
- Tez No: 929352
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİNE KAÇMAZOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Cinsellik, Cinsel sağlık, Cinsel öz-yeterlilik, Cinsel mit, Sexuality, Sexual health, Sexual self-efficacy, Sexual myth
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu araştırmanın amacı, üniversite öğrencilerinin cinsel mitlere inanma düzeyleri ile cinsel öz-yeterlilikleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Çalışmada Türk kültürüne uygun cinsel öz-yeterlilik ve cinsel mit ölçeği geliştirmek ve ölçekler arasındaki çeşitli değişkenlerin ilişkisini incelemek amaçlanmıştır. Çalışmanın katılımcılarını Türkiye'nin bir üniversitesinde öğrenim gören 245 kadın, 106 erkek olmak üzere toplam 351 öğrenci oluşturmaktadır. Çalışmada kullanılan Cinsel öz-yeterlilik ve Cinsel Mit Ölçeklerinin kapsam geçerliliğini sağlamak için ilgili alan yazını taraması yapılmış ve uzman görüşlerine başvurulmuştur. Ölçeklerin güvenirlik analizi için Cronbach alfa iç tutarlık katsayısı hesaplanmıştır. Cinsel öz-yeterlilik Ölçeği için Cronbach alfa güvenirlik katsayısı 0.932, Cinsel Mit Ölçeği'nin Cronbach alfa güvenirlik katsayısı ise 0.931 bulunmuştur. Bu, ölçeklerin yüksek derecede güvenilir olduğu anlamına gelmektedir. Ölçeklerin yapı geçerliliği için Açımlayıcı Faktör Analizi uygulanmıştır. Yapılan analizler sonucunda ölçeklerin, üniversite öğrencilerine yönelik cinsel öz yeterlik ve cinsel mit inanç düzeylerini ölçmede güvenilir ve geçerli bir ölçme aracı olduğu söylenebilir. Ayrıca değişkenler arasında farklılık olup olmadığı ve Likert tipi ölçeklerden elde edilen verilerin karşılaştırılması ise,“Bağımsız Örneklemler t-Testi”ve“Korelasyon Analizi”gibi istatistik teknikleri ile test edilmiştir. Cinsel öz-yeterlilik ile cinsel mitlere inanma düzeyleri arasında olarak anlamlı, orta büyüklükte bir negatif korelasyon ilişkisi bulunmuştur. Bu çalışma sonuçlarının, cinsel sağlığın geliştirilmesine yönelik eğitim ve tanıtım müdahalelerinin planlanması ve uygulanmasında katkı sunacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this learning is to expand the diversity between the level of sexual self-efficacy and sexual self-efficacy of universities. The study expands the range of sexual self-efficacy and sexual myth performance appropriate to Turkish technology and the expansion of various variables across scales. There are a total of 351 students, 245 women and 106 men, studying at a university in Turkey. To ensure the scope of the Sexual Self-Efficacy and Sexual Myth Scales used in the study, the relevant literature was scanned and expert opinions were consulted. For the reliability analysis of the scales, the sum of Cronbach's alpha internal components was calculated. The total Cronbach alpha reliability for the Sexual Self-Efficacy Scale is 0.932, and the Cronbach alpha reliability formation for the Sexual Myth Scale is 0.931. This means that the scales are highly reliable. Exploratory Factor Analysis was applied for the construct validity of the scales. As a result of the analyses, it can be said that the scales are a reliable and valid measurement tool for measuring sexual self-efficacy and sexual myth belief levels of university students. In addition, whether there is a difference between the variables and the comparison of the data obtained from Likert-type scales were tested with statistical techniques such as“Independent Samples t-Test”and“Correlation Analysis”. A significant, medium-sized negative correlation was found between sexual self-efficacy and belief in sexual myths. It is thought that the results of this study will contribute to the planning and implementation of educational and promotional interventions to improve sexual health.