Ebeveyn medya farkındalık eğitiminin ebeveynlerin dijital ebeveynlik tutumları ile dijital oyun ebeveyn rehberlik stratejilerine etkisi
The effect of parent media awareness training on parents' digital parenting attitudes and digital game parenting guidance strategies
- Tez No: 929378
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KEVSER TOZDUMAN YARALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dijital ebeveynlik, Dijital oyun, Ebeveyn eğitimi, Ebeveyn tutumları, Medya okuryazalığı, Digital games, Digital parenting, Parenting attitudes, Parent training, Media literacy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Amaç: Bu araştırma ebeveyn medya farkındalık eğitiminin ebeveynlerin dijital ebeveynlik tutumları ile dijital oyun ebeveyn rehberlik stratejilerine etkisini incelemek amacı ile yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma nicel modelde yarı deneysel desen şeklinde yürütülmüştür. Araştırmada ebeveyn medya farkındalık eğitiminin ebeveynlerin dijital ebeveynlik tutumları ile dijital oyun ebeveyn rehberlik stratejilerine etkisinin incelenmesi amacıyla 'ön test, son test, kalıcılık testi' kontrol gruplu deneysel desen kullanılmıştır. Çalışmada 23 deney, 23 kontrol grubunda olmak üzere toplam 46 ebeveyn bulunmaktadır. Ebeveynlerin dijital ebeveyn rehberlik becerilerini desteklemek için araştırmacı tarafından hazırlanmış olan sekiz haftalık“Ebeveyn Medya Farkındalık Eğitim Programı”oluşturulmuştur. Veri toplama aracı olarak Kişisel Bilgi Formu, Dijital Ebeveynlik Tutum Ölçeği, Dijital Oyun Ebeveyn Stratejileri Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS 25 Paket Programı kullanılarak Shapiro Wilk, Spearman Korelasyon Testi, Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi yapılmıştır. Bulgular: Araştırmada ebeveynlerin dijital ebeveynlik tutumları ile dijital oyun rehberlik stratejileri arasında anlamlı ilişkiler olduğu belirlenmiştir. Deney grubundaki ebeveynlerin ön test ve son test puanları arasında anlamlı bir fark olduğu bulunmuştur. Deney grubundaki ebeveynlerin dijital medya risklerinden koruma tutumları, aktif ebeveyn ve teknik ebeveyn rehberlik stratejileri üzerinde son test lehine anlamlı bir fark olduğu belirlenmiştir. Bu bağlamda eğitim programındaki ebeveynlerin dijital ebeveynlik tutumlarında ve stratejilerinde olumlu yönde anlamlı bir farklılık sağlandığı belirlenmiştir. Sonuç: Ebeveyn Medya Farkındalık Eğitimi'ni alan ebeveynlerin çocuklarının ekran süresinde azalma olduğu, kural belirleyen ve kurallara uyan ebeveynlerin artış gösterdiği belirlenmiştir. Deney grubundaki ebeveynlerin dijital ebeveynlik tutumları ve ebeveyn rehberlik stratejileri üzerinde olumlu bir etkisinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study examines how parent media awareness training influences parents' digital parenting attitudes and digital game parenting guidance strategies. Materials and Methods: This quantitative research used a quasi-experimental design with pre-test, post-test, retention tests in experimental (n=23), control (n=23) groups. In total, 46 parents participated, forming equally sized cohorts. Over eight weeks, Parent Media Awareness Training Program was developed to strengthen parents' digital parenting guidance skills. The intervention provided essential knowledge on strategies to manage screen time, mitigate online risks, foster responsible digital engagement. Data were collected using Personal Information Form, the Digital Parenting Attitude Scale, Digital Gaming Parent Strategies Scale. Statistical analyses (Shapiro-Wilk, Spearman Correlation, Wilcoxon Signed Ranks) were performed with SPSS 25. All participants voluntarily joined the study. Results: Significant correlations emerged between parents' digital parenting attitudes, digital game guidance strategies. The experimental group showed a notable pre-test to post-test difference, especially in protective attitudes against digital risks, active parenting, technical guidance strategies. The training program significantly enhanced digital parenting attitudes and strategies among participants. Conclusion: Children of parents who received the training had reduced screen time, while those parents set, enforced rules more consistently. Program positively affected parents' digital parenting attitudes and parental guidance strategies. Participants felt more confident guiding children's online experiences and addressing potential threats, indicating a lasting impact on family technology use and safety. These findings underscore the value of structured media awareness interventions for parents. Future research can expand samples.