Stratejik planlamanın kamu yönetiminde uygulanabilirliği: Ankara Üniversitesi örneği
The applicability of strategic planning in public administration: The case of Ankara University
- Tez No: 931887
- Danışmanlar: PROF. DR. BARIŞ ÖVGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Yönetim, Kamu Yönetimi, Bürokrasi, Yönetişim, Planlama, Strateji, Stratejik Yönetim, Stratejik Plan, Management, Public Administration, Bureaucracy, Governance, Planning, Strategy, Strategic Management, Strategic Plan
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Stratejik planlama; örgütün misyon, vizyon ve temel değerleri doğrultusunda, örgütün güçlü ve zayıf yönleri tespit edilerek, paydaşların katılımı ile uzun vadeli amaç ve hedeflerin belirlendiği, performans göstergeleri ölçülebilir olan ve izleme değerlendirmesi yapılan planlama modelleridir. Stratejik plan özel sektör tabanlı bir planlama modeli olup kamu yönetimine transfer edilmiştir. Kamu yönetimindeki değişim ihtiyacı yönetimin bir fonksiyonu olan planlama modelinde de değişikliğe ihtiyaç duyulmasını beraberinde gelmiştir. Geleneksel kamu yönetiminden yeni kamu yönetimine, bürokrasiden yönetişime doğru yaşanan dönüşüm ile birlikte stratejik yönetim ve stratejik plan kavramları kamu için önemli hale gelmiştir. Çalışmada stratejik planlamanın mevcut haliyle kamu yönetiminde uygulanabilir olmadığının iyi bir uygulama örneği üzerinden değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yönetim, kamu yönetimi, kamu hizmeti, strateji, stratejik yönetim kavramları açıklanmıştır. Bir sonraki adımda örneklem olarak kamu üniversitesi seçilmesi doğrultusunda bir kamu hizmeti olarak yükseköğretim değerlendirilmiştir. Ankara Üniversitesi uygulama örneği üzerinden stratejik planlamanın kamu kurumunda uygulanırken salt kamu hizmetinin ve idari yapısının niteliği itibari ile karşılaşılan sorunlar ortaya konmuştur. Sonuç olarak çalışmada stratejik planlamanın kamuda uygulanması ve kamu kurumuna katma değer sağlayabilmesi için kamu yönetimi çerçevesinde revize edilmesi gerektiği kanaati oluşmuştur.
Özet (Çeviri)
Strategic planning refers to planning models in which an organization's strengths and weaknesses are identified in line with its mission, vision, and core values. Long-term goals and objectives are determined with stakeholder participation, performance indicators are measurable, and monitoring and evaluation processes are conducted. Strategic planning, originally a private sector-based planning model, has been transferred to the public sector. The need for change in public administration has also brought about the necessity for changes in the planning model, which is a function of management. With the shift from traditional public administration to new public management and from bureaucracy to governance, the concepts of strategic management and strategic planning have gained importance in the public domain. The study aims to evaluate the inapplicability of strategic planning in public administration in its current form through a best practice example. The concepts of management, public administration, public service, strategy, and strategic management are explained. In the next stage, higher education is analyzed as a public service, with a public university selected as a sample. Using Ankara University as a case study, the challenges encountered in implementing strategic planning in a public institution, stemming from the unique nature of public service and administrative structures, are identified. As a result, the study concludes that strategic planning must be revised within the framework of public administration to ensure its effective implementation in the public sector and its ability to add value to public institutions.